„Szexuális ragadozóként elkövetett erőszakkal” vádolják és életfogytiglant is kaphat Harvey Weinstein

bűnügy
2018 július 09., 21:43
comments 62

Harvey Weinsteint már összesen több mint 70, nagyrészt az amerikai film- és popiparban dolgozó nő vádolja azzal, hogy az amerikai filmproducer hatalmával visszaélve szexuálisan zaklatta, és kihasználta őket. 

Weinstein napvilágra került ügyei indították útjára a #metoo mozgalmat, aminek hatására aztán több száz zaklatási ügy jött a felszínre Hollywoodban, az amerikai szórakoztatóiparban, és Európában is. 

A producer ellen egy 2004-es és egy 2013-as zaklatási ügyben már vádat emeltek. Weinsteinnek hétfőn egy újabb ügyben kellett bíróság előtt felelnie. Ebben a 2006-os ügyben azzal vádolják, hogy orális szexre kényszerítette áldozatát. 

A manhattni ügyészség szerint az eset súlyosabb az előző kettőnél: „szexuális ragadozóként elkövetett erőszakkal” vádolják Weinsteint, akit ha bűnösnek találnak, ezért minimum 10 év, de akár életfogytiglani börtönt is kaphat. A New York-i büntetőtörvénykönyvben nem szerepel ennél súlyosabb szexuális bűncselekmény. 

Az első két esetben Weinstein további kétszer 25 év fegyházzal kell szembenézzen. A producer ügyvédjével, Benjamin Brafmannal együtt ebben az ügyben is tagadta a vádakat. 

Ha ez nem lenne elég, a producer ellen nyomozást folytatnak a Los Angeles-i, londoni és amerikai szövetségi nyomozók is. 

A 66 éves vádlottat bilincsben kísérték a bíróságra. Weinstein 1 millió dolláros óvadéka kifizetése után szabadlábon védekezik, de nyomkövetőt köteles viselni és nem hagyhatja el New York illetve Connecticut állam területét. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.