„Szexuális ragadozóként elkövetett erőszakkal” vádolják és életfogytiglant is kaphat Harvey Weinstein

Harvey Weinsteint már összesen több mint 70, nagyrészt az amerikai film- és popiparban dolgozó nő vádolja azzal, hogy az amerikai filmproducer hatalmával visszaélve szexuálisan zaklatta, és kihasználta őket. 

Weinstein napvilágra került ügyei indították útjára a #metoo mozgalmat, aminek hatására aztán több száz zaklatási ügy jött a felszínre Hollywoodban, az amerikai szórakoztatóiparban, és Európában is. 

A producer ellen egy 2004-es és egy 2013-as zaklatási ügyben már vádat emeltek. Weinsteinnek hétfőn egy újabb ügyben kellett bíróság előtt felelnie. Ebben a 2006-os ügyben azzal vádolják, hogy orális szexre kényszerítette áldozatát. 

A manhattni ügyészség szerint az eset súlyosabb az előző kettőnél: „szexuális ragadozóként elkövetett erőszakkal” vádolják Weinsteint, akit ha bűnösnek találnak, ezért minimum 10 év, de akár életfogytiglani börtönt is kaphat. A New York-i büntetőtörvénykönyvben nem szerepel ennél súlyosabb szexuális bűncselekmény. 

Az első két esetben Weinstein további kétszer 25 év fegyházzal kell szembenézzen. A producer ügyvédjével, Benjamin Brafmannal együtt ebben az ügyben is tagadta a vádakat. 

Ha ez nem lenne elég, a producer ellen nyomozást folytatnak a Los Angeles-i, londoni és amerikai szövetségi nyomozók is. 

A 66 éves vádlottat bilincsben kísérték a bíróságra. Weinstein 1 millió dolláros óvadéka kifizetése után szabadlábon védekezik, de nyomkövetőt köteles viselni és nem hagyhatja el New York illetve Connecticut állam területét. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.