Felfüggesztett börtönt kapott egy nő, mert az interneten árulta a petesejtjeit

Első fokon felfüggesztett börtönre ítélte a Fővárosi Törvényszék azt a nőt, aki mesterséges megtermékenyítés céljából árulta a petesejtjeit. Akik a petesejteket megvették, megrovást kaptak.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott 2013-2014-ben petesejt-donációval foglalkozó internetes fórumokon ismerkedett meg olyan emberekkel, akiknél a fogantatás természetes úton nem következett be. Néhányuk esetében részt vett a donációs eljárásban, többnyire azonban nem is állt fenn valós szándék a donációra. Ezekben az esetekben a vádlott csak elhitette, hogy petesejtjét nekik adományozza, eközben a donációs eljárás fiktív költségeit - például az utazásét, orvosi vizsgálatokét - előre kérte.

Az ügy II., III., IV., VI. és VII. rendű vádlottjai azok voltak, akik igénybe akarták venni a petesejteket áruló nő segítségét.Ennek érdekében közjegyző előtt hamisan állították, hogy rokoni kapcsolatban vannak az elsőrendű vádlottal, illetve a harmadrendű vádlott az ötödrendű vádlottal, aki szintén felajánlotta petesejtjét. 

Erre azért volt szükség, mert a jelenlegi jogi szabályozás szerint Magyarországon petesejt adományozására csak rokonságon belül van lehetőség, anyagi ellenszolgáltatás igénybevétele nélkül. Mint az a tárgyalás során kiderült, ennek nincs orvosi magyarázata, a jogalkotó a szervkereskedelmet akarta ezzel a kitétellel meggátolni.

A bíróság szerint határozott különbséget kell tenni a vádlottak által elkövetett cselekmények motivációi között. 

Az elsőrendű vádlott célja elsősorban anyagi haszonszerzés volt. Ezt igazolja, hogy egy éven belül 11 alkalommal ajánlotta fel a petesejt-donációt, amit nemcsak a törvény nem enged, de fizikailag is képtelen lett volna rá. 

Az elsőrendű vádlott büntetésének kiszabásakor a bíróság súlyosító körülményként értékelte a bűnhalmazatot, illetve, hogy szorult helyzetben lévő embereket használt ki. Enyhítő körülmény volt ugyanakkor a tetemes időmúlás és az, hogy a nő kiskorú gyermeket nevel.

A II., III., IV., V., VI. és VII. rendű vádlottak esetében a bíróság hangsúlyozta, hogy enyhítő körülmény cselekményük motivációja, a gyerekvállalás, továbbá a tetemes időmúlás, és az elkövetett cselekmények társadalomra veszélyességének mértéke.

Az indoklás szerint bár az eljárásban szakértő által is bírált petesejt-donációt is szabályozó egészségügyi törvény nem biztos, hogy kellőképpen korszerű, de a bíróságnak jogalkalmazóként nem tiszte a hatályos törvények bírálata, csak azok betartatása. A vádlottak pedig tudatosan vállalták, hogy céljuk eléréséért jogszabályt sértenek, ami a bíróság rosszallását váltotta ki.

A Fővárosi Törvényszék az elsőrendű vádlottat emberi test tiltott felhasználása és más bűncselekmények miatt 1 év 6 hónap, 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre és 817 450 forint vagyonelkobzásra ítélte. Az ügy többi vádlottja megrovást kapott.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész és az I., valamint a VII. rendű vádlottak védőinek kivételével valamennyien tudomásul vették. Az I. és VII. rendű vádlott védői három nap gondolkodási időt kértek. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.