Először sikerült megtalálni, hogy honnan jött egy galaxisunkon kívülről érkező neutrínó

tudomány
2018 július 12., 14:23
comments 131

Csütörtökön jelentették be csillagászok, hogy az galaxisunkon kívülről származó neutrínót detektáltak, és most először sikerült azonosítani a forrását. A neutrínók olyan szubatomi részecskék, melyeknek nincs elektromos töltése és szinte tömege sem. Éppen ezért rendkívül nehéz kimutatni őket, hiszen rendkívül közömbösek bármiféle anyaggal szemben, közben viszont ott vannak mindenhol, a testünkön is sokezer milliárd ilyen részecske halad át minden másodpercben. Az univerzum sznobjainak is nevezik őket, mivel nem nagyon vesznek tudomást bármi másról maguk körül. 

photo_camera Fotó: Martin Wolf (redfurwolf)/Martin Wolf (redfurwolf)

A Science-ben megjelent két tanulmányból kiderül, hogy a neutrínó egy aktív galaxismagból, azaz egy blazárból származhat. A TXS 0506+056 névre keresztelt blazár mintegy négymilliárd fényévnyire fekszik a Földtől.

A neutrínót egy ötezer szenzorból álló rendszer észlelte, amely a Déli-sarknál fekszik. Az észlelés tavaly szeptemberben történt, mostanra lett belőle megerősített tanulmány. A kutatók nagyon lelkesek, abban bíznak, hogy a felfedezés révén új eszközök nyílhatnak a kozmosz megismerésére. Azt ugyanis régóta feltételezik a csillagászok és fizikusok, hogy ezek a fura szellemrészecskék rejthetik az univerzum egykét legnagyobb rejtélyének a kulcsát, például hogy hogyan kerekedett felül az anyag az ősrobbanás után. 

Az IceCube-ot épp a neutrínók észrevehetetlensége hívta életre, 2010-ben hozták létre ezt a hatalmas detektort. (Space.com)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.