Háromszor kell felszólítani a hajléktalanokat, hogy ne az utcán éljenek

politika
2018 július 12., 09:50
comments 228

Az MTI szerint enyhítene az utcán élőkkel kapcsolatos szabálysértési változtatásokon az a kormánypárti módosító javaslat, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága - írja az MTI. Ennek értelmében a rendőr 90 napon belül háromszor szólítja fel a hajléktalant a közterület elhagyására, és csak akkor indítja meg a szabálysértési eljárást, ha ennek ez idő alatt negyedik alkalommal sem tesz eleget.

Semjén Zsolt júniusban azt javasolta, módosítsák úgy a szabálysértési törvényt, hogy az immár az alkotmányban megtiltott hajléktalankodáson kapott nincsteleneket ne lehessen pénzbírságra büntetni, helyette a pénzbírság helyett közérdekű munkára ítélné azokat, akik hajléktalanok merészelnek lenni, a közérdekű munkát megtagadókat pedig dutyiba zárná.

A mostani módosítás egyértelműen kimondja, hogy aki életvitelszerűen tartózkodik közterületen, az szabálysértést követ el, de a változtatás pontosítja annak szabályait, hogy mikor kell mellőzni az eljárás megindítását.

A jogszabály a hajléktalanokkal szemben speciális helyszíni intézkedési eljárást vezet be, mely szerint a rendőr felszólítja a hajléktalant a közterület elhagyására, aki ennek eleget tesz vagy együttműködik, azzal szemben nem indul el az eljárás, ahogy azt az eddigi javaslat is tartalmazta. 

Az elfogadott változtatás szerint azonban a szabálysértési eljárást a közterületen életvitelszerűen tartózkodók esetében csak akkor indítja el a rendőr, ha a figyelmeztetésre 90 napon belül három alkalommal már sor került. 

Ahhoz, hogy ezt ellenőrizni lehessen, létrejön egy nyilvántartás azokról, akiket helyszíni intézkedések alá vontak. 

A nyilvántartásban az adatokat a helyszíni intézkedéstől számítva 90 napig, vagy az eljárás megindításáig lehet tárolni, az információk 90 nap után törlődnek abból.
Aki ellen szabálysértési eljárás indul, az közérdekű munkával, vagy ha ezt nem vállalja, esetleg visszaeső, akkor elzárással sújtható, pénzbírság nem szabható ki. A szankcióról bíróság dönt. 

Mivel az eljáráshoz az érintettet előállítják, a rendőrség ez idő alatt köteles gondoskodni a hajléktalan tisztálkodásáról és tiszta ruhájáról, de az érintett ingóságáról és vele élő állatáról is. 

Az ingóságokat hat hónapig őrzik majd, ennek letelte után az arra kijelölt szerv megsemmisíti azokat.   

Az előterjesztés indoklása utal arra, hogy az alaptörvény módosítása értelmében október 15-étől tilos közterületen életvitelszerűen tartózkodni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.