Helyreigazítást kér Schmidt Mária lapjától az MTA

A Figyelő 2018/27. számában „Megengedhetetlen az Akadémiáról vitázni?” címmel publikált összeállításban több félrevezető állítás is olvasható - írja honlapján a Magyar Tudományos Akadémia. Az MTA Kommunikációs Főosztálya ezért helyreigazítási kérelmet küldött a lapnak, amiben 8 pontban szedik össze, mik a szerintük valótlan állítások a cikkben.

  1. Az MTA tavaly nem 46 milliárd forintból gazdálkodott, hanem 77 milliárdból. Az állami támogatás összege volt 46 milliárd forint.
  2. Az akadémiai kutatóintézet-hálózatban 2017-ben nem 5540, hanem összesen 6037 tudományos, oktatási és tudományos ismeretterjesztő publikáció jelent meg.
  3. Az MTA kifogásolja, hogy a vezetők juttatásairól szóló rész hiányos, kihagyja a cikk, hogy a vezetők az 1994-es törvényben meghatározott pénzt kapják, meghatározott cafetériakerettel, egyéb juttatásaikat pedig szintén nem saját maguk szavazták meg maguknak, hanem kormányrendeletben meghatározott módon kapják.
  4. Az MTA szerint üdülőikben a szolgáltatások árai nem alacsonyabbak a piaci áraknál.
  5. A Figyelő sok száz milliárd forint értékűre teszi az MTA ingatlanvagyonát, holott annak könyv szerinti értéke 100 milliárd forint.
  6. Az MTA szerint a Figyelő azt a látszatot kelti, mintha a városligeti Domus Collegium Hungaricum piaci alapon működő szálloda lenne, holott az csak határon túli, ösztöndíjas magyar kutatókat fogad.
  7. A Figyelő cikkében az szerepel, hogy „az akadémia esetében is mindig kérdéses, hogy kik és milyen szempontok szerint kerülhetnek be”. Ezzel szemben az MTA-taggá válás kritériumai pontosan meghatározottak és nyilvánosak az akadémia szerint.
  8. Emellett az MTA szerint a Figyelő rengeteg valótlanságot állít arról is, hogy milyenek az elvárások az MTA kutatóhálózatában dolgozó kutatókkal szemben.

(mta.hu)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.