Hipszter magyar kenyérlángosozó-szerűség nyílt San Francisco belvárosában

gasztronómia
2018 július 13., 10:18
comments 162

A magyar származású Nick Balla évekig a Bar Tartine nevű éttermet vitte San Franciscóban, ahol magyar és japán hatású ételeket, technikákat keresztezett helyi alapanyagokkal. Készítettek például saját kefírt, meg túrót, amiket az Egyesült Államokban egyáltalán nem találni mindenhol úgy, mint itthon. Akit érdekel az ilyesmi, annak érdemes megnézni róla ezt a 10 perces videót.

link Forrás

A

Világhírű Magyar Konyha

legendájával szemben nincs nagyon sok hely a világon Magyarországon kívül, ahol kifejezetten magyar vagy akár magyaros hatású ételeket adnak. A magyar konyha nem olyan mint az olasz vagy a kínai (vagy a spanyol, vagy a francia, vagy a stb.), hogy bármelyik nagyvárosban találni ezer éttermet, ezért is kifejezetten érdekes, hogy az olyan emberek, mint Balla, miket csinálnak.

Most például egy új éttermet San Francisco legbelebb belvárosában Smokebread néven. 

A menu based around Hungarian potato flatbreads.

Ezt írja az étteremről az amerikai Eater magazin. A szöveg valami olyasmit jelent, hogy az egész étlap a magyar, krumpli alapú, lapos formátumú kenyérféle körül alakul, de sem a szövegből, sem a neten található képekből nem tudtam egyértelműen azonosítani, hogy mi lehetne ennek a kenyérfélének a magyar megfelelője.

link Forrás

Az instás leírás szerint ez a lángos egy változata, talán valahol a krumplis lángos, a kenyérlángos (langalló), a krumplislepény és a tócsni/cicege négyszög közepén lehet. A lángosszabású ételek mellé különböző kelet-európai, közel-keleti és távol-keleti hangulatú salátákat, meg mártogatni való dolgokat lehet kérni, van például szalámisaláta Duna Spoon Salad néven, ez 14 dollárba, azaz 3900 forintba kerül, amiről el tudom képzelni, hogy kifejezetten olcsó belsanfranciscóban.

Nem mondom, hogy nagyon koherensnek tűnik az étlap, ez inkább többféle, mostanában divatos dolog eladhatónak gondolt keveréke. Közben azt is látni kell, hogy az amerikai nagyvárosokban, különösen San Franciscóban valószínűleg hiába nyitna valaki egy IGAZI, HAGYOMÁNYOS pörköltözőt, annak nem lenne közönsége. Ilyen értelemben Balla jól csinálja: magyar hatású, gyökerű ételeket készít, de átalakítja őket a saját elképzeléseinek megfelelően, hogy befogadhatóak legyenek abban a környezetben, ahol árulja őket. A magyar konyhát így is előre lehet vinni külföldön, és nem csak azzal, hogy valaki kiskanál köményre pontosan készít gulyáslevest a száz éves recept szerint.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.