Helikopterpornó: látványos akcióval mentette meg a hegymászót a kétrotoros óriás

baleset
2018 július 16., 11:00
comments 96

Bravúros manőverrel mentett meg egy hegymászót az amerikai hadsereg CH-47D Chinook helikoptere az oregoni Mount Hood hegyen. 

link Forrás

A mentést eredetileg egy jóval kisebb, egyrotoros Blackhawk kezdte meg, de közben derült ki, hogy a bajba jutott ember a vártnál magasabban ját, ott, ahol a hígabb levegő miatt a kisebb helikopterek emelkedőképessége veszélyesen csökken.

Hogy a hegyi mentés mennyire veszélyes dolog a sunyi szelek miatt, az éppen itt a Mount Hoodon bizonyosodott be, ráadásul élő tévéadásban. 

link Forrás

2002-ben történt, hogy a hadsereg HH-60G Pve Hawk helikoptere négy ssérült hegymászót mentve a hegyoldalnak ütközött majd lebucskázott, súlyosan megsebesítve egy, a lejtőn tevékenykedő hegyimentőt is.

A mostani eset iróniája, hogy a bajba jutott ember eredetileg öngyilkos akart lenni, de meggondolta magát, majd nem tudott lejönni.

A Mount Hoodon azért is van annyi baleset és mentés, mert, ahogyan egy hegyimentő fogalmazott, ez a világ egyetlen olyan, gleccserekkel tarkított magas hegye, amihez autópályalejáró vezet, így rengeteg amatőr vagy nem eléggé felkészült mászó is próbálkozik rajta.

(via The Aviationist)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.