Nagyon feldühítette Trumpot, amikor Putyin Floridát céloztatta be a virtuális orosz nukleáris fegyverekkel

Idén tavasszal az orosz választások előtt Vlagyimir Putyin látványos videón mutogatta be a legújabb orosz hadiipari fejlesztéseket. 

A számítógépes grafikákon - azaz nem valódi teszteket bemutató felvételeken - Oroszország legújabb okos rakétáját is lehetett látni, ami az elnök bemutatója szerint a Föld bármelyik pontjára tud csapást mérni. A videón azonban ez a bármelyik pont éppen Donald Trump amerikai elnök szűkebb pátriája, Florida állam vagy legalábbis egy arra nagyon is hasonlító földdarabot jelentett.

A videó megjelenése után a CIA vezetője, Michael Hayden azt nyilatkozta, Putyin kifejezetten azt akarta, hogy "észrevegyük" a Floridára szegezett fegyvereket.

Az Axios most arról ír, fehér házi forrásokból úgy tudja, a videó nagyon felidegesítette az elnököt, aki szokásához nem híven nyilvánosan csendben maradt, de egy heves hangulatú telefonbeszélgetést kezdeményezett az ügyben Putyinnal.

A telefon március 20-án csörgött Moszkvában, már az elnökválasztás után, és az Axios forrásai szerint Trump mindenféle előre bekészített, tanácsadói által készített jegyzetet figyelmen kívül hagyva beszélt az orosz elnökkel.

Az Axios egy, a beszélgetést ismerő forrásból úgy értesült, Trump előadta Putyinnak, hogy nagyon felháborította a videó, és ezt Theresával és Angelával, azaz a brit és a német miniszterelnökkel, illetve kancellárral is megbeszélte, akik igazat adtak neki, mondta Putyinnak.

„Aztán meg látom, hogy arról beszélsz, szükség volna egy új nukleárisfegyver-egyezményre... De gondolom, akkor az inkább valami választási duma volt..." - folytatta Trump, majd így folytatta: „Növeltem a katonai kiadásokat, modernizáltam a nukleáris arzenálunkat... És még ennél többre is képes vagyok, szóval, ha megint egy fegyverkezési versenybe kezdenétek, veszíteni fogtok!” 

Az amerikai és az orosz elnök Helsinkiben találkoznak egymással hétfőn. (Axios)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.