Nagyon feldühítette Trumpot, amikor Putyin Floridát céloztatta be a virtuális orosz nukleáris fegyverekkel

Tbg
külföld
2018 július 16., 03:25
comments 144

Idén tavasszal az orosz választások előtt Vlagyimir Putyin látványos videón mutogatta be a legújabb orosz hadiipari fejlesztéseket. 

A számítógépes grafikákon - azaz nem valódi teszteket bemutató felvételeken - Oroszország legújabb okos rakétáját is lehetett látni, ami az elnök bemutatója szerint a Föld bármelyik pontjára tud csapást mérni. A videón azonban ez a bármelyik pont éppen Donald Trump amerikai elnök szűkebb pátriája, Florida állam vagy legalábbis egy arra nagyon is hasonlító földdarabot jelentett.

link Forrás

A videó megjelenése után a CIA vezetője, Michael Hayden azt nyilatkozta, Putyin kifejezetten azt akarta, hogy "észrevegyük" a Floridára szegezett fegyvereket.

Az Axios most arról ír, fehér házi forrásokból úgy tudja, a videó nagyon felidegesítette az elnököt, aki szokásához nem híven nyilvánosan csendben maradt, de egy heves hangulatú telefonbeszélgetést kezdeményezett az ügyben Putyinnal.

A telefon március 20-án csörgött Moszkvában, már az elnökválasztás után, és az Axios forrásai szerint Trump mindenféle előre bekészített, tanácsadói által készített jegyzetet figyelmen kívül hagyva beszélt az orosz elnökkel.

Az Axios egy, a beszélgetést ismerő forrásból úgy értesült, Trump előadta Putyinnak, hogy nagyon felháborította a videó, és ezt Theresával és Angelával, azaz a brit és a német miniszterelnökkel, illetve kancellárral is megbeszélte, akik igazat adtak neki, mondta Putyinnak.

„Aztán meg látom, hogy arról beszélsz, szükség volna egy új nukleárisfegyver-egyezményre... De gondolom, akkor az inkább valami választási duma volt..." - folytatta Trump, majd így folytatta: „Növeltem a katonai kiadásokat, modernizáltam a nukleáris arzenálunkat... És még ennél többre is képes vagyok, szóval, ha megint egy fegyverkezési versenybe kezdenétek, veszíteni fogtok!” 

Az amerikai és az orosz elnök Helsinkiben találkoznak egymással hétfőn. (Axios)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.