Pedofilnak nevezte Elon Musk a thai gyerekeket mentő búvárt

Most, hogy a gyerekek és edzőjük már biztonságban lábadoznak a több mint kéthetesre nyúlt, tragikusan kezdődő, de szerencsésen végződő barlangtúra után, eljött az ideje a legfontosabb dolgoknak: a gyerekes vitának.

Vasárnap Elon Musk ugyanis lepedofilozta azt a brit búvárt, aki a mentést irányította, és jelentős szerepe volt annak, hogy az egyébként igen kockázatos barlangi mentés sikeresen lezárult.

A vállalkozó azóta már törölte a bejegyzését Twitter-csatornájáról, de az internet nem felejt:

„Tudod, mit? Ne fáraszd magad a videóval. Majd megcsináljuk, ahogy végigmegyünk a minitengeralattjáróval a Cave 5-ön... Bocs, pedó csákesz, csak kérned kellett volna.” - írta.

Írta tehát az azóta már törölt posztban az enterprenőr, akit láthatóan teljesen összezavart, hogy nem hirtelen jött találmányával mentették meg végül a 13 fős csapatot. 

Musk és a búvárok vitája azóta zajlik, hogy a mentés előtti utolsó napokban a Tesla és a Falcon-rakéták gyártója bejelentette, azonnal feltalálnak és legyártanak egy olyan merev testű kapszulát, tengeralattjárót, amivel ki lehet hozni a focistagyerekeket.

Az ötlettel azonban két probléma is volt: egyfelől idő nem nagyon volt a jármű elkészítésére, a barlangba ugyanis az esőzések miatt bármikor újra elkezdhetett volna emelkedni a vízszint; illetve a kacskaringós járatokon egyáltalán nem biztos, hogy átfért volna a gyerektestre méretezett jármű.

Elon Musk minitengeralattjárójának tesztelése egy medencében, ahol rudakkal próbálták szimulálni a barlangi körülményeket. A thai barlang, amiben a gyerekek bennrekedtek, a legszűkebb pontján mindössze 38 centi átmérőjű.

Erről a mentésről utólag beszélt Vern Unswort, a mentést irányító búvár, aki egyébként nem finomkodott Musk ötletéről beszélvén, amit csak PR-mutatványnak nevezett, és azt javasolta a vállalkozónak, hogy „dugja fel magának”. Mint mesélte, Musk a helyszínre is kilátogatott, ahonnan "a lehető a leggyorsabban megkérték a távozásra", számolt be a búvár.

Az odamondogatás azóta ment Musk és a mentők között, hogy azok lemondták Musk felajánlását. A Guardian azt írja, a búvárt egyelőre nem érték el. Kérdés, hogy perel-e Musk megjegyzése miatt, amely bizonyíték hiányában rágalmazásnak is tekinthető. 

A vállalkozó ebben az évben egyébként nem először rohan ki Twitteren. Tavasszal az újságírókat szidta, amiért a sajtó a Tesla autógyár problémáiról - összetörő autókról, a 3-as modell csúszásáról - cikkezett. (TIME)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.