Több millió forinttal emelkedhet a CSOK-os házak ára az áfaemelés miatt

Tbg
gazdaság
2018 július 16., 02:16
comments 85

Felbolydult a készházak piaca az áfakedvezmény kivezetésének hírére. Több millió forintos áremelés fenyegeti a zömmel CSOK-os vásárlói kört, olvasható a Világgazdaság hétfői kiadásában.

A lap szerint egy 80-100 négyzetméteres házat 27 százalékos áfa mellett a mostaninál legalább 4 millió forinttal drágábban lehet felépíteni. 

Az újságnak Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozatának elnöke elmondta, hogy a tagozat tagvállalatainál a teljes újlakás-piacinál jóval nagyobb, bőven 50 százalék fölött van a CSOK-os vásárlók aránya. 

Az ÉVOSZ-nál még nem adták fel a reményt, hogy a 27 százalék helyett csak 18-ig nő az új lakások áfája. Tizennyolc százalékos áfa mellett szerintük még nem "zuhanna össze" a piac, csak stagnálna. (MTI)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.