Trump: Sosem volt ilyen rossz az USA és Oroszország viszonya, de ennek most vége

külföld
2018 július 16., 14:53

Megvolt Donald Trump és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozója, amit az amerikai elnök „termékeny párbeszédnek” nevezett a közös sajtótájékoztatón Helsinkiben.

Az amerikai elnök azt mondta, soha nem volt rosszabb az USA és Oroszország viszonya, mint most. „De ennek vége. Fél órával ezelőtt ez véget ért” – mondta Trump konstruktív párbeszédet emlegetve. Azt is mondta, hogy a diplomácia fontosabb a konfliktusnál és az ellenségeskedésnél.

photo_camera Fotó: Jurij Kadobnov/AFP

Putyin azt mondta, a tárgyalásaik a bizalom helyreállítását szolgálják, a megbeszélések őszinték és hasznosak voltak. Szerinte a mostani egy nehéz időszak az orosz-amerikai kapcsolatokban, de nincs objektív oka ezeknek a nehézségeknek, a hidegháború ugyanis véget ért. Most olyan új kihívásokkal vagyunk kénytelenek szembesülni, mint a terrorizmus és világgazdasági problémák – mondta. Nagyra értékelte Trump hozzájárulását a Koreai-félsziget problémáinak rendezéséhez, szerinte „jó, hogy a Koreai-félsziget problémája fokozatosan rendeződik”, és ez nagymértékben az amerikai elnök személyes közbenjárásának köszönhető.

Putyin utalt arra, hogy Trump a megbeszélésükön szóba hozta, hogy Oroszországot azzal vádolják: beleavatkozott az USA 2016-os elnökválasztási folyamatába. Putyin megismételte, hogy Oroszország nem avatkozott be, az amerikai állításokhoz kézzelfogható bizonyítékot kellene szolgáltatni.

Trump megkerülte a választ a kérdésre, hogy kinek hisz, Putyinnak, vagy az összes ezzel foglalkozó amerikai ügynökségnek, amik szerint Oroszország beavatkozott. Trump azt mondta:

„Putyin elnök azt mondja, nem Oroszország volt. Nem látok okot arra, miért lenne így.” („President Putin says it’s not Russia. I don’t see any reason why it should be.”)

Azt is mondta, hogy Putyin tett egy „hihetetlen ajánlatot” a vizsgálatot vezető Robert Muellernek, hogy menjen Oroszországba, és Putyin embereivel együtt kikérdezze azokat, akik beavatkozhattak az elnökválasztásba. (Putyin előtte azt mondta, majd az ő embereik utánakérdeznek, ha Muellerék kérik.)

Trump szerint mindkét ország felelős azért, hogy a 2016-os amerikai választási folyamatba történt beavatkozás miatt megromlottak az amerikai-orosz kapcsolatok. „Mindannyiunkat felelősség terhel” – mondta Trump, aki szerint a beavatkozás miatt folyó amerikai vizsgálat „katasztrófa országunk számára”. Megismételte, hogy semmiféle összejátszás nem volt kampánycsapata és orosz tisztségviselők között, azért győzte le Hillary Clintont „méghozzá könnyen”, mert olyan jó kampányt folytatott.

Trump szerint az elkezdett párbeszéd folytatódni fog, hosszabb folyamat vette most kezdetét, és elmondta, hogy több találkozóra készül Vlagyimir Putyinnal. A mostani megbeszélésen érintették a világpolitika olyan fontos kérdéseit, mint a Közel-Kelet, az Iránra gyakorolt nyomás fontossága vagy a kiberbűnözés elleni közös fellépés.

Trump kérdésre azt válaszolta, hogy az épülő Északi Áramlat-2 gázvezeték tisztes versenytársa lehet az Egyesült Államokból szállított LNG-gáz. A kérdés arra vonatkozott, mire gondolt, amikor a héten Brüsszelben azt állította, hogy Európa az orosz gáz foglya az épülő Északi Áramlat-2 gázvezeték miatt. Trump nem tért ki a korábbi állítására, de azt mondta, az amerikai fél versenytársa lesz Európában az orosz gázszállításoknak, ugyanis az amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) versenyképes.

Szíriában szerinte sikeresen működnek együtt az amerikai és az orosz katonák, és Washington kész segítséget nyújtani a szíriai humanitárius válság civil áldozatainak. Kérdésre azt is elmondta, hogy Oroszországgal együtt közösen munkálkodnak majd azon, hogy segítsenek Izrael biztonságának garantálásában.

Putyin azt mondta, meg kell hosszabbítani a nukleáris fegyverek korlátozásáról szóló START III. egyezmény hatályát az USA és Oroszország között. Putyin azt mondta, konkrét javaslatokat tett Trumpnak a fegyverek korlátozásáról, mert Moszkvának és Washingtonnak számos katonai-politikai kérdésben kell folytatnia az együttműködést, különösen ami az amerikai rakétavédelmi rendszereket illeti. A „katonai-politikai és leszerelési dossziéban” szerinte szerepelnie kell például a START-szerződés hatályának meghosszabbításán kívül a közép- és nagy hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló megállapodás végrehajtásának, illetve az űrben telepítendő fegyverrendszerek kérdésének, akárcsak annak, hogyan kezeljük az amerikai globális rakétavédelmi rendszer körül kialakult veszélyes helyzetet.

photo_camera Fotó: Jurij Kadobnov/AFP

Trump kapott ajándékba egy focilabdát Putyintól, az amerikai elnök azt mondta, majd odaadja a legkisebb fiának. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.