Még mindig nem találják a Texasból tavaly ellopott plutóniumot

külföld
2018 július 17., 05:15
comments 51

2017 márciusában az idahói Nemzeti Laboratórium két munkatársa San Antonióba ment, hogy begyűjtsön pár sugárzásmérő eszközt, és a kalibrálásukhoz használt céziumot és plutóniumot. Visszafele útjukon megszálltak egy szállodában, de a radioaktív anyagokat valamiért a kocsijukban hagyták, amiből aztán ismeretlenek ellopták.

A hasadóanyag azóta se került elő, írja a BBC a Center for Public Integrity friss jelentése alapján.

A hatóságok nem kívántak nyilvánosan beszélni a lopásról, de az amerikai energiaügyi minisztérium a lopás tényét azért megerősítette a brit köztelevíziónak. Azt is mondták, hogy a lakosság nincs veszélyben - bár a plutónium a világ egyik legveszélyesebb anyaga, atomfegyverekben is használható, a cézium pedig elég sugárzó ahhoz, hogy piszkos bombákba rakhassák - vagyis atomrobbanást nem lehet vele előidézni, de szétszóródva súlyos szennyezést okozhat.

Azt nem voltak hajlandók elárulni, hogy pontosan mennyi plutónium tűnt el. Csak annyit mondtak, hogy egy atombombára nem elég - ahhoz úgy 3,5 kiló kell.

A hatóságok egyelőre tehetetlenek. A San Antonió-i rendőrség szóvivője, Carlos Ortiz szerint "nincs értékelhető térfigyelő kamerás felvételük". Szerinte bár az idahói labor szerint az ellopott hasadóanyag mennyisége "nem fontos vagy veszélyes", a munkatársaiknak "nem szabadott volna egy ilyen érzékeny eszközt őrizetlenül hagyniuk egy kocsiban".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.