Még mindig nem találják a Texasból tavaly ellopott plutóniumot

2017 márciusában az idahói Nemzeti Laboratórium két munkatársa San Antonióba ment, hogy begyűjtsön pár sugárzásmérő eszközt, és a kalibrálásukhoz használt céziumot és plutóniumot. Visszafele útjukon megszálltak egy szállodában, de a radioaktív anyagokat valamiért a kocsijukban hagyták, amiből aztán ismeretlenek ellopták.

A hasadóanyag azóta se került elő, írja a BBC a Center for Public Integrity friss jelentése alapján.

A hatóságok nem kívántak nyilvánosan beszélni a lopásról, de az amerikai energiaügyi minisztérium a lopás tényét azért megerősítette a brit köztelevíziónak. Azt is mondták, hogy a lakosság nincs veszélyben - bár a plutónium a világ egyik legveszélyesebb anyaga, atomfegyverekben is használható, a cézium pedig elég sugárzó ahhoz, hogy piszkos bombákba rakhassák - vagyis atomrobbanást nem lehet vele előidézni, de szétszóródva súlyos szennyezést okozhat.

Azt nem voltak hajlandók elárulni, hogy pontosan mennyi plutónium tűnt el. Csak annyit mondtak, hogy egy atombombára nem elég - ahhoz úgy 3,5 kiló kell.

A hatóságok egyelőre tehetetlenek. A San Antonió-i rendőrség szóvivője, Carlos Ortiz szerint "nincs értékelhető térfigyelő kamerás felvételük". Szerinte bár az idahói labor szerint az ellopott hasadóanyag mennyisége "nem fontos vagy veszélyes", a munkatársaiknak "nem szabadott volna egy ilyen érzékeny eszközt őrizetlenül hagyniuk egy kocsiban".

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.