Pálinkás: Utasításos rendszerben igazán újat nem lehet kitalálni

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Méltatlan lett volna magával szemben, ha lobbizni kezdett volna a posztjáért, mondta Pálinkás József az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedd este. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal éléről leváltott akadémikus jóval a választások előtt, már januárba értesült arról, hogy Palkovics József vezetésével innovációs minisztériumot állítana fel a kormány. Ekkor levelet írt a miniszterelnöknek aggályairól,

amire Orbán nem is válaszolt. 

A miniszterelnök kész tényeket közölt Pálinkással. Felhívatta és elmondta, hogy milyen új kormányzati struktúrát képzel el. Az akadémikus szerint Palkovics és közte egy alapvető szakmai szembenállás van:

míg szerinte az egyensúly a fontos, az innováció mellett az alapkutatásra is kellő forrást kell helyezni,

addig Palkovics az alkalmazott, utasított modellben hisz. Pálinkás kijelentette: 

"ez nem fog eredményre vezetni, mert utasításos rendszerben igazán újat nem lehet kitalálni."

Olyan még szerinte nem volt, hogy valakinek azt mondták volna, hogy fedezze fel a lézert és felfedezte a lézert. Pálinkást Rónai Egon kérdezte utódjáról is, de az akadémikus csak annyit mondott, hogy sosem hallott róla. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.