Szerdán hazánkba érkezik a forró szél

"Szokatlan, de nem példa nélküli", jellemzi az Országos Meteorológiai Szolgálat azt a különös meteorológiai jelenséget, hogy mától ugyan kimondottan szelesre fordul az idő - szerdára már viharos széllökések miatt figyelmeztető előrejelzést is kiadtak a Dunántúl északi és keleti megyéire -, de ennek a hőmérsékletre az ég világon semmilyen hatása nem lesz.

Az erős szél ugyanis nem hoz hideget, hanem lényegében azonos hőmérsékletű a Kárpát-medencét kitöltő forró légtömeggel.

Megnőtt a nyugat-keleti irányú légnyomási gradiens, ez egy retrográd hidegörvénnyel együtt forró szelet szabadít Magyarországra.Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

A jelenség oka, mi más, egy retrográd légörvény. A meteorológiában ez a kifejezés nem a progresszió ellentétét jelzi, vagyis nem az történik, hogy világunk után a légkörünkben is a 20. század harmincas éveit példának tartó erők kerülnek hatalomra. A retrográd ez esetben azt jelenti, hogy az időjárásunkat meghatározó hidegörvény keleties mozgású, így megnöveli a nyugat-keleti irányú légnyomási gradienst. Márpedig ha az megnő, akkor a nagy nyomáskülönbség viharos szeleket okoz, melyek ezúttal meleg levegőt hoznak. (Via Blikk)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.