Szerdán hazánkba érkezik a forró szél

"Szokatlan, de nem példa nélküli", jellemzi az Országos Meteorológiai Szolgálat azt a különös meteorológiai jelenséget, hogy mától ugyan kimondottan szelesre fordul az idő - szerdára már viharos széllökések miatt figyelmeztető előrejelzést is kiadtak a Dunántúl északi és keleti megyéire -, de ennek a hőmérsékletre az ég világon semmilyen hatása nem lesz.

Az erős szél ugyanis nem hoz hideget, hanem lényegében azonos hőmérsékletű a Kárpát-medencét kitöltő forró légtömeggel.

Megnőtt a nyugat-keleti irányú légnyomási gradiens, ez egy retrográd hidegörvénnyel együtt forró szelet szabadít Magyarországra.Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

A jelenség oka, mi más, egy retrográd légörvény. A meteorológiában ez a kifejezés nem a progresszió ellentétét jelzi, vagyis nem az történik, hogy világunk után a légkörünkben is a 20. század harmincas éveit példának tartó erők kerülnek hatalomra. A retrográd ez esetben azt jelenti, hogy az időjárásunkat meghatározó hidegörvény keleties mozgású, így megnöveli a nyugat-keleti irányú légnyomási gradienst. Márpedig ha az megnő, akkor a nagy nyomáskülönbség viharos szeleket okoz, melyek ezúttal meleg levegőt hoznak. (Via Blikk)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.