A fideszesek megakadályozták, hogy a Black Cube ügyről kérdezhessenek az ellenzékiek a nemzetbiztonsági bizottságban

2018 július 18., szerda 8:58
213

Az Alkotmányvédelmi Hivatal, azaz a magyar elhárítás vezetőit szerette volna megkérdezni az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén Szél Bernadett, az LMP társelnöke a Black Cube üggyel kapcsolatban.

Pont egy hete írtuk meg, hogy a volt titkosszolgákból álló izraeli magánhírszerő cég, a Black Cube elismerte, hogy ők álltak magyar civil szervezetek tavaszi megfigyelése mögött. A Black Cube emberei álnéven találkozókat szervezetek magyar és külföldi civil vezetőkkel, arra próbálták rávenni őket, hogy kompromittáló dolgokat mondjanak, miközben titokban felvették a beszélgetéseket. A hangszalagokból összevágott anyagok aztán a kormánymédiában jelentek meg a választások előtt, azt bizonyítandó, hogy nemzetközi titkos civil összeesküvés szövődik Orbán Viktor kormány ellen. 

A cég egyébként hivatalosan azt állította, amikor elismerték az akciót, hogy a munkájuknak semmi köze sem volt a politikához vagy a magyar választási kampányhoz, hanem egy Soros György és egy másik, meg nem nevezett milliárdos közötti üzleti vita miatt bérelték fel őket. Azt nem részletezték, hogy ebben az esetben miért magyar belpolitikai ügyekről kérdezték a civileket, és miért csaltak el álnéven találkozni olyanokat is, akiknek semmi közük sincsen Soros Györgyhöz.

A Black Cube akciója nem sikerült túl fényesen, konkrétan meg kellett hamisítani, amit a civil vezetők mondtak, mert nem volt benne semmi terhelő, illetve az izraeli magántitkosszolgák elég hamar le is buktak, részben valószínűleg azért, mert a célba vett civilek gyanút fogtak, és értesítették a magyar elhárítást.

Egészen pontosan ez az, amiről az LMP-s Szél Bernadett érdeklődni szeretett volna a nemzetbiztonsági bizottságban. Ennek a testületnek pont az a dolga, hogy az országgyűlési képviselők, akár zárt ajtók mögött ellenőrizzék a magyar titkosszolgálatok tevékenységét, és a nemzetbiztonságot érintő ügyekben tájékoztatást kapjanak a megfelelő hatóságoktól.

Szél szerint felmerült a gyanú, hogy

„a magyar kormány együttműködik ezzel a biztonsági céggel, akik feltehetően magyar állampolgárok elleni titkosszolgálati műveletekben vettek részt (...) az ügyről az Alkotmányvédelmi Hivatalnak is vannak releváns információi, álláspontom szerint a Nemzetbiztonsági bizottságnak tájékoztatást kell kérnie a szakszolgálatoktól és a magyar kormánytól a Black Cube nevű céggel való együttműködésről, megbízásról, továbbá ezzel kapcsolatos információk kormánypárti sajtómegjelenéseiről.”

A bizottságban ülő kormánypárti képviselők viszont nem voltak hajlandóak napirendre tűzni az ügyet, és nem is indokolták meg, hogy a magyar állampolgárok ellen bevetett külföldi magántitkosszolgálat témája miért nem olyasmi, amivel foglalkozniuk kellene.

Az LMP-s Szél Bernadett most levélben fordul közvetlenül az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz, hátha ők közvetlenül válaszolnak a kérdéseire, ha a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagjai nem is szeretnék, hogy feltegye őket.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt