Az oroszok leállították lopakodó vadászgépük, a Szu-57-es sorozatgyártását

külföld
2018 július 18., 10:32
comments 265
A Szu-57-es prototípusa egy 2011-es légi bemutatón. Az oroszok lopakodónak mondták, de nem az. Most meg arra hivatkozva álltak el a sorozatgyártásától, hogy a gép túl jó.
photo_camera A Szu-57-es prototípusa egy 2011-es légi bemutatón. Az oroszok lopakodónak mondták, de nem az. Most meg arra hivatkozva álltak el a sorozatgyártásától, hogy a gép túl jó. Fotó: Alex Beltyukov / Wikimedia Commons CC BY SA 3.0

Nem kerül sorozatgyártásba az oroszok F-35-ösnek kikiáltott, lopakodónak hazudott vadászgépe, a Szu-57-es. Az orosz légierő ettől a géptől remélte, hogy csatlakozhat az ötödik generációs, már lopakodó képességű vadászgépekkel felszerelt légierők táborához, de most, a sorozatgyártás leállításával már garantáltan lemaradnak két legnagyobb riválisuktól, az amerikai és a kínai légierőtől.

A kudarcban a legcsodálatosabb, hogy sikerként próbálják beállítani. Jurij Boriszov orosz védelmiminiszter-helyettes július 2-án azzal indokolta a döntést, hogy "A Szu-57-3st a világ egyik legjobb repülőjének tartják. Ebből fakadóan nincs különösebb értelme felgyorsítani azt, hogy sorozatgyártásba kerülhessen az ötödik generációs vadászgép". Tehát azért nem fogják gyártani a Szu-57-est mert

túl jó.

A brit Royal United Services Institute harcirepülési szakértője, Justin Bronk szerint "jóindulatúan indokolatlanul optimista indoklásnak" nevezhetnénk.

Főleg annak fényében, hogy bár a Szu-57-es manőverezhetőség szempontjából tényleg kimondottan jó gép volt, cserébe már ránézésre nyilvánvaló volt az is, hogy egyáltalán nem lopakodó vadász - a gép fejlesztőihez közel álló források 2010-11-es becslései szerint a gép radarkeresztmetszete 0,3-0,5 négyzetméter lehetett, miközben az F-35-ösé, amely nem is a legjobb lopakodó képességű amerikai harci gép, csupán 0,001 négyzetméter. Így hiába volna képes légi közelharcban levadászni az amerikaiak lopakodó vadászát, az F-35-öst, ha közben nem tudja észrevétlenül megközelíteni azt.

De végül nem ez tett be a projektnek, hanem az, hogy India, amely 11 évvel ezelőtt csatlakozott a Szu-57-es kifejlesztéséhez, kivonult a programból, és fájdalmas pofonként inkább amerikai F-35-ösöket vásárolna.

Az orosz légierő így rövid távon komoly hátrányba kerülhet két legnagyobb riválisával, az amerikai és a kínai légierővel szemben. Az amerikaiaknál már rendszeresítették az F-35-ösöket, amikből egyre több áll szolgálatba az európai NATO-tagállamok légierőiben is. A kínaiak pedig megkezdték saját lopakodó vadászuk, a J-20 rendszerbe állítását. (Via Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.