Két év után véget ért a rendkívüli állapot Törökországban

Összesen hétszer hosszabbították meg három hónappal a rendkívüli állapotot Törökországban, mire július 18-án éjfélkor, szinte pontosan két évvel kihirdetési után véget ér. 

Erdogan leteszi az eskütFotó: Ozge Elif Kizil/Anadolu Agency

Recep Tayyip Erdogan 2016 nyarán azért rendelkezett szükséghelyzetről, mert katonai puccs zajlott az országban, amit az Igazságság és Fejlődés, az AKP pártja szerint Fethullah Gülen, Amerikában élő hitszónok és hívei szerveztek meg Törökországban. 

Váratlannak nem mondható, hogy a rendkívüli állapot alig több mint egy héttel azután szűnik meg, hogy beiktatták az elnöki rendszer élén Erdogan elnököt. 

Az eredeti oka a szükséghelyzetnek az volt, hogy a kormánynak fel kellett venni a harcot a gülenista terrorsejtekkel szemben. A különleges állapot lehetőséget adott arra, hogy a kormány rendeletek útján kormányozzon, tüntetéseket tiltson be, sajtótermékeket zárasson be, ingatlanokat kutathasson át és foglalhasson le, és korlátlanul ellenőrizhesse a közlekedési útvonalakat. 

Az elnöki rendszerben nincs szükség rendkívüli állapotra, mert a fenti jogosultságok többségét az elnök enélkül is gyakorolni tudja. 

Az elmúlt két évben az AKP vezette kormány több mint 120 ezer közszolgát bocsátott el, több mint 400 ezer ember ellen indult eljárás, többségüket elzárták, közel egy tizedüket el is ítélték. A török börtönökben több tízezren raboskodnak jelenleg is „gülenizmus” miatt. (Guardian)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.