Erdogan letette az esküt, életbe lépett az elnöki rendszer Törökországban

Hétfőn letette az államfői esküt a június 24-én újraválasztott török elnök, ezzel vége a török parlamentarizmustnak, és mától hatályos a végrehajtó elnöki rendszer Törökországban. Mától nincs miniszterelnöke Törökországnak, a kormányfő minden eddigi hatalma is az államfőre száll. 

A rendszerváltó alkotmánymódosításról tavaly áprilisban döntött népszavazás az országban. A választásokra papíron csak 2019-ben került volna sor, de a megfélemlítéssel és további bebörtönzésekkel kampányoló Erdogan előrehozta a döntést, mert tart a közelgő gazdasági válság következményeitől. 

A ceremónián részt vett többek közt Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, Nicolas Maduro venezuelai elnök és Tamim katari emír is. A hírek szerint a magyar miniszterelnök Orbán Viktor is tiszteletét tette Ankarában. 

Erdogan leteszi az eskütFotó: Ozge Elif Kizil/Anadolu Agency

Az új rendszerben Erdogan kezében összpontosul a végrehajtó hatalom, neki van joga kinevezni és felmenteni a helyetteseit, a minisztereket, sőt a magas beosztású bírókat is, immáron parlamenti felhatalmazás vagy megerősítés nélkül is. 

Az államfőnek lehetőség lesz arra, hogy bármikor feloszlassa a parlamentet, rendeleteken keresztül is kormányozhat, és egymaga kihirdetheti a nemzeti szükségállapotot is. 

Erdogant, aki tizenötéven keresztül vezette miniszterelnökként majd elnökként az országot, június végén 52,5 százalékkal öt évre szavazta újra hatalomba a török nép. (Al-Jazeera

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.