Orbán Viktor részt vesz Erdogan beiktatási ceremóniáján

külföld
2018 július 09., 10:17

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Ankarába utazik, ahol részt vesz Recep Tayyip Erdogan államfő beiktatási ceremóniáján - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Törökországban június 24-én tartottak államfő- és parlamenti választást, a voksolást Erdogan elnök nyerte 52,59 százalékkal. A választás után a korábbi parlamenti berendezkedés helyett végrehajtó elnöki rendszert vezetnek be.

A török hírügynökség azt írja, a hétfői ceremónián 22 államfő vesz részt, de Orbán Viktor nevét a hírben nem említik. Említik viszont Bulgária, Grúzia (Georgia), Macedónia, Moldova, Bosznia és Hercegovina, Szerbia, Koszovó, Pakisztán, Kirgizisztán, Szudán, Guinea, Zambia, Bissau-Guinea, Egyenlítői-Guinea, Szomália, Mauritánia, Gabon, Csád, Dzsibuti, Venezuela, Észak-Ciprus és Katar vezetőjét, ők mind részt vesznek az ünnepségen. 

Az ünnepség magyar idő szerint délután ötkor kezdődik.

Erdogan a konszolidáció előtt Erdogan még kirúgatott 18,5 ezer rendőrt és katonát. A hírek alapján a június 24-én újból elnökké választott Recep Tayyip Erdogan - kampányígéretének eleget téve - eskütételét követően eltörli a rendkívüli állapotot.

A Human Rights Joint Platform nevű jogvédő szervezet úgy tudja, hogy 2018. március 20-ig bezárólag 112.679-en veszítették el állásukat, köztük a hadsereg több mint 8 ezer, az oktatási minisztérium mintegy 33 ezer, a belügyminisztérium körülbelül 31 ezer és a nemzetbiztonsági hivatal 22 600 alkalmazottja.

ANKARA, TURKEY - JUNE 30:  Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) welcomes Hungarian Prime Minister Viktor Orban (L) at Presidential Complex in Ankara, Turkey on June 30, 2017. Kayhan Ozer / Anadolu Agency
photo_camera ANKARA, TURKEY - JUNE 30: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) welcomes Hungarian Prime Minister Viktor Orban (L) at Presidential Complex in Ankara, Turkey on June 30, 2017. Kayhan Ozer / Anadolu Agency Fotó: KAYHAN OZER/Anadolu Agency

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.