Ne egyél sok fájdalomcsillapítót, mert a végén még fájni fog!

Vallomással kezdeném, migrénes vagyok. Ez annyira nem mókás, hogy általában már a fejfájás első, halvány jeleit érezve azonnal bekapok egy fájdalomcsillapítót, különben órákra lebénít a fájdalom. Szédülök, hányingerem van, látni is fáj, a zajok elviselhetetlenek. Néha csak a vaksötét fürdőszoba hideg csempéjén találok némi oltalmat.

Arra viszont mindig figyelek, hogy tartósan ne szedjek fájdalomcsillapítót. Ezt a szokásomat immár szakértők is igazolják, a Spiegel cikke szerint a Német Neurológiai Társaság és a Német Migrén- és Fejfájástársaság szakértői arra jutottak, hogy a krónikus fejfájást gyakran maguk a fájdalomcsillapítók okozzák.

Megállapításaik szerint a krónikus migrének - három hónapon át legalább havi 15 fejfájós nap, vagy egyhuzamban két fejfájós hét - javát a túlzott fájdalomcsillapító-fogyasztás okozhatja. Épp ezért új iránymutatást dolgoztak ki, amiben a fejfájás megelőzésére helyezik a hangsúlyt. Ebben szerintük az állóképességi sportok, a relaxáció és a stresszmenedzsment segíthet a legtöbbet.

Ajánlásuk szerint havonta tíznél több napon nem szabadna fájdalomcsillapítót fogyasztani.