Washingtonban három év alatt megpróbálják összeszámolni a macskákat

A Washingtonban élő macskák számát akarja megállapítani egy nagyszabású – a tervek szerint 2021 júniusáig tartó – felmérés, ami kedden kezdődött meg az amerikai fővárosban.

A felmérés során egyúttal olyan módszereket akarnak kidolgozni, amikkel országszerte számon lehet tartani a macskapopulációt.

A több intézmény és szervezet által kezdeményezett washingtoni macskaszámlálásban többek között a Smithsonian Természetvédelmi Intézet és a Human Society is részt vesz. A 690 ezer lakosú főváros macskáinak megszámlálásához kamerás csapdákat, háztartásokban végzett felmérést és egyéb technikákat használnak.

A macskaszámlálás támogatói szerint a vállalkozás azért is hasznos, mivel jobban fel lehet majd mérni az állatmenhelyek forrásigényeit és a kóbor macskák is kezelhetőbbé válhatnak.

Az amerikai állatorvosok szövetségének 2012-es adatai szerint majdnem minden 3. amerikai háztartásban van legalább egy macska, országszerte több mint 74 millió él.

Egy 2013-as kutatás szerint a madarakra és kisebb emlősökre a legnagyobb veszélyt a macskák, főleg a vadon élők jelentik. A tanulmány megállapította, hogy a házimacska a világ száz legkártékonyabb nem őshonos invazív faja közé sorolható. (MTI)