Nem fér be a kikötőbe a spanyolok egymilliárd eurós csodatengeralattjárója

Az új tengeralattjáró-osztály névadója Isaac Peral (1852-1895) spanyol mérnök, tengeralattjáró-építő. Ezen a 19. századi színes metszeten az ő tengeralattjárója látható.Fotó: leemage

Nem csak a költségekkel, a méretekkel is elszaladtak a spanyol haditengerészet csodatengeralattjárójának építői. az S-80 Plus, Isaac Peral-osztályú tengeralattjáróról a tesztek során kiderült, hogy problémák vannak a felhajtóerejével, ezért meg kellett növelni a hosszát.

Az S-80 Plus így végül tíz méterrel hosszabb, 81 méteres lett. Ami elég komoly probléma, tekintettel arra, hogy a cartagenai tengerészeti támaszponton, ami a bázisa lenne, csupán 78 méter hosszú a dokk. Magyarán, az új tengeralattjáró nem fér el a saját kikötőjében.

Iparági szakértők szerint ha sikerülne megoldani a problémát, az S-80 Plus kifejezetten versenyképes tengeralattjáró lenne:

  • Célkövető rendszere alkalmassá teszi több célpont egyidejű támadására;
  • alkalmas csapatszállításra, például különleges alakulatok célba juttatására;
  • lopakodó képességei is vannak.

Mindez persze semmit se ér, ha nem lehet vele kikötni. A kikötő átalakítása viszont tovább drágítja a már amúgy is drága projektet. A plusz költségek miatt az Isaac Peral-osztályú tengeralattjárók darabára már egymilliárd euróra emelkedett, miközben német és izraeli tengeralattjárókat már akár 4-600 millió euróért árulnak. (Via El País, Olive Press)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.