Nem fér be a kikötőbe a spanyolok egymilliárd eurós csodatengeralattjárója

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.
Az új tengeralattjáró-osztály névadója Isaac Peral (1852-1895) spanyol mérnök, tengeralattjáró-építő. Ezen a 19. századi színes metszeten az ő tengeralattjárója látható.Fotó: leemage

Nem csak a költségekkel, a méretekkel is elszaladtak a spanyol haditengerészet csodatengeralattjárójának építői. az S-80 Plus, Isaac Peral-osztályú tengeralattjáróról a tesztek során kiderült, hogy problémák vannak a felhajtóerejével, ezért meg kellett növelni a hosszát.

Az S-80 Plus így végül tíz méterrel hosszabb, 81 méteres lett. Ami elég komoly probléma, tekintettel arra, hogy a cartagenai tengerészeti támaszponton, ami a bázisa lenne, csupán 78 méter hosszú a dokk. Magyarán, az új tengeralattjáró nem fér el a saját kikötőjében.

Iparági szakértők szerint ha sikerülne megoldani a problémát, az S-80 Plus kifejezetten versenyképes tengeralattjáró lenne:

  • Célkövető rendszere alkalmassá teszi több célpont egyidejű támadására;
  • alkalmas csapatszállításra, például különleges alakulatok célba juttatására;
  • lopakodó képességei is vannak.

Mindez persze semmit se ér, ha nem lehet vele kikötni. A kikötő átalakítása viszont tovább drágítja a már amúgy is drága projektet. A plusz költségek miatt az Isaac Peral-osztályú tengeralattjárók darabára már egymilliárd euróra emelkedett, miközben német és izraeli tengeralattjárókat már akár 4-600 millió euróért árulnak. (Via El País, Olive Press)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.