Nem kormánygépnek vették, mégis azzal repült Orbán Viktor Izraelbe

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Megtört a jég: a Magyar Honvédség csapatszállításra vásárolt Airbus A319-esén érkezett a magyar kormánydelegáció szerdán Tel-Avivba. Az MTI által közreadott képekből, illetve a repülési adatokból egyértelműen kiderül:

Orbán Viktor a 605-ös lajstromszámú géppel landolt Izraelben.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Pedig a kormány nem győzte mantrázni az év elején: 

a csődbe ment AirBerlintől megvásárolt 9 illetve 10 éves Airbusok nem kormánygépek, hanem csapatszállítók lesznek.

A repülők februári kecskeméti bemutatóján Simicskó István akkori hadügyminiszter kijelentette:

„a most beszerzett Airbus A319-esek nem kormánygépek, feladatuk a csapatszállítás, polgári személyek evakuálása és sebesültszállítás.”

Lázár János is hasonló kijelentéseket tett: Simicskó István mandátuma nem kormánygépek beszerzésére szól, hanem „a légi szállító képesség helyreállítására.” A Miniszterelnökséget vezető miniszter persze nem állt volna meg itt: a tavaly decemberi, 106. Kormányinfón azt mondta, hogy Magyarország az egyetlen az unió tagállamai közül, ami nem rendelkezik saját kormányzati géppel. Szerinte a repülőjegyek ára, gépek bérlési költségei drágábbak, mintha húsz év 

„kisstílűsége után végre rászánnánk magunkat, hogy végre normális kormányzati szállítási flottát építünk ki.”

Egyes vélemények szerint az, hogy a gépeket a honvédség szerezte be, csak azzal magyarázható, hogy így 

nemzetbiztonsági okokra hivatkozva teljes titokban tarthatták a beszerzést. 

Jelenleg nem ismert az eladó pontos kiléte (egyes hírek szerint az AirBerlintől egy cseh közvetítőn keresztül érkeztek az Airbusok), sem a pontos vételár.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Kérdéseinkkel, hogy mennyibe került a gép használata az izraeli túrára, és pontosan ki utasította a Magyar Honvédséget a feladat végrehajtására, kerestük a Honvédelmi Minisztériumot, a Miniszterelnökséget, a Miniszterelnöki Kabinetirodát és a Külügyminisztériumot is. Ha válaszolnak, közzétesszük. 

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.