Nem kormánygépnek vették, mégis azzal repült Orbán Viktor Izraelbe

politika
2018 július 19., 04:28
comments 459

Megtört a jég: a Magyar Honvédség csapatszállításra vásárolt Airbus A319-esén érkezett a magyar kormánydelegáció szerdán Tel-Avivba. Az MTI által közreadott képekből, illetve a repülési adatokból egyértelműen kiderül:

Orbán Viktor a 605-ös lajstromszámú géppel landolt Izraelben.

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Pedig a kormány nem győzte mantrázni az év elején: 

a csődbe ment AirBerlintől megvásárolt 9 illetve 10 éves Airbusok nem kormánygépek, hanem csapatszállítók lesznek.

A repülők februári kecskeméti bemutatóján Simicskó István akkori hadügyminiszter kijelentette:

„a most beszerzett Airbus A319-esek nem kormánygépek, feladatuk a csapatszállítás, polgári személyek evakuálása és sebesültszállítás.”

Lázár János is hasonló kijelentéseket tett: Simicskó István mandátuma nem kormánygépek beszerzésére szól, hanem „a légi szállító képesség helyreállítására.” A Miniszterelnökséget vezető miniszter persze nem állt volna meg itt: a tavaly decemberi, 106. Kormányinfón azt mondta, hogy Magyarország az egyetlen az unió tagállamai közül, ami nem rendelkezik saját kormányzati géppel. Szerinte a repülőjegyek ára, gépek bérlési költségei drágábbak, mintha húsz év 

„kisstílűsége után végre rászánnánk magunkat, hogy végre normális kormányzati szállítási flottát építünk ki.”

link Forrás

Egyes vélemények szerint az, hogy a gépeket a honvédség szerezte be, csak azzal magyarázható, hogy így 

nemzetbiztonsági okokra hivatkozva teljes titokban tarthatták a beszerzést. 

Jelenleg nem ismert az eladó pontos kiléte (egyes hírek szerint az AirBerlintől egy cseh közvetítőn keresztül érkeztek az Airbusok), sem a pontos vételár.

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Kérdéseinkkel, hogy mennyibe került a gép használata az izraeli túrára, és pontosan ki utasította a Magyar Honvédséget a feladat végrehajtására, kerestük a Honvédelmi Minisztériumot, a Miniszterelnökséget, a Miniszterelnöki Kabinetirodát és a Külügyminisztériumot is. Ha válaszolnak, közzétesszük. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.