Villanyautó-töltők és geotermikus fűtés zöldíti Szerbiát

Szerbia
2018 július 19., 10:46

Két hír is arra utal, hogy Szerbia egyre komolyabban foglalkozik a fenntarthatósággal energetikai és mobilitási ügyeiben. Mondjuk muszáj is neki, hiszen az EU-s csatlakozási folyamat része az elektromos mobilitás ösztönzése és a megújuló energetikai beruházások támogatása.

Az egyik hír, hogy hamarosan markánsan kibővül Szerbia elektromos autó-töltő hálózata. Jelenleg csupán 148 elektromos járművet tartanak nyilván szerb rendszámmal és ehhez elég is a kb. 30 nyilvános töltőoszlop. A villanyautók számának az EU által is szorgalmazott, de ma már üzleti alapon is zajló bővülése viszont elkerülhetetlen, így érdemes mielőbb bővíteni a nyilvános töltőhálózatot; a tervek 130 új töltő telepítéséről szólnak. (Ez amúgy hamarosan üzletileg is érdekes lehetőség lesz befektetőknek: Szerbiában jelenleg, akárcsak nálunk, ingyenes a nyilvános töltők használata, de ez rövidesen megváltozik.) Szerbia energiatermelése jelenleg főként szénalapú; a CO2-emisszió csökkentése és a szénfüggés lazítása érdekében állítólag az új nyilvános töltők egy részét napelemek látják majd el energiával - kíváncsian várjuk a technikai részleteket ezekről a töltőpontokról.

Olyan ritkán van geotermikus energiás hír, de most végre Szerbiából jött egy! A képen Nenad Beserovac, Bogatic polgármestere ír alá egy csövet, aminek nyilván valami köze van a készülő geotermikus középület-fűtési rendszerhez
photo_camera Olyan ritkán van geotermikus energiás hír, de most végre Szerbiából jött egy! A képen Nenad Beserovac, Bogatic polgármestere ír alá egy csövet, aminek nyilván valami köze van a készülő geotermikus középület-fűtési rendszerhez


A másik hír egy geotermikus energiával kapcsolatos beruházásról szól. Az első ütemben Bogatic község közintézményeinek fűtését állítják át geotermikus energiára, később pedig rácsatlakozhatnak a rendszerre a lakóházak, vállalkozások is. Az egymillió eurós beruházást igénylő átállással évente 100-150 ezer eurót spórol majd a település az üzemeltetési költségeken, emellett a helyi légszennyezés számottevő csökkenése is várható. A beruházás költségének negyedét a község fizeti, a fennmaradó részt hitelből fedezik, melyet a megtakarításból törlesztenek.

(Emerging Europe)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.