Támadást indított a Gázai övezet ellen az izraeli hadsereg, miután lelőttek egy katonát a határon

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Izrael nagyszabású támadást indított péntek este a Hamász gázai övezeti létesítményei ellen, miután délután az iszlamista szervezet mesterlövészei megöltek egy izraeli katonát. Az izraeli hadsereg közlése szerint 15 katonai célpont ellen hajtottak végre támadást a Gázai övezet északi részén, és további 25 ellen délen, Khan Yunis közelében.  

A gázai hatóságok szerint a támadásban négy palesztin halt meg, közülük hárman voltak a Hamász tagjai. A negyedik palesztint egy tüntetésen lőtték le a határnál. Az izraeli hadsereg szerint a palesztin fegyveresek három lőttek ki Izraelre, amik közül kettőt  a Vaskupola légvédelmi rendszer elfogott.

A palesztinok már 17 hete tüntetnek a határ mentén. A gázai egészségügyi hatóságok szerint ezalatt 130 palesztin halt meg, 15 ezren pedig megsebesültek. A pénteken lelőtt katona volt az első izraeli áldozat. Jogvédő szervezetek aránytalan erőszakkal vádolják Izraelt, de a hadsereg szerint csak akkor nyitnak tüzet, ha önvédelemről van szó, vagy valaki megpróbál bejutni a területükre.  (BBC/Haaretz)  

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.