Támadást indított a Gázai övezet ellen az izraeli hadsereg, miután lelőttek egy katonát a határon

külföld
2018 július 20., 21:44

Izrael nagyszabású támadást indított péntek este a Hamász gázai övezeti létesítményei ellen, miután délután az iszlamista szervezet mesterlövészei megöltek egy izraeli katonát. Az izraeli hadsereg közlése szerint 15 katonai célpont ellen hajtottak végre támadást a Gázai övezet északi részén, és további 25 ellen délen, Khan Yunis közelében.

A gázai hatóságok szerint a támadásban négy palesztin halt meg, közülük hárman voltak a Hamász tagjai. A negyedik palesztint egy tüntetésen lőtték le a határnál. Az izraeli hadsereg szerint a palesztin fegyveresek három lőttek ki Izraelre, amik közül kettőt a Vaskupola légvédelmi rendszer elfogott.

A palesztinok már 17 hete tüntetnek a határ mentén. A gázai egészségügyi hatóságok szerint ezalatt 130 palesztin halt meg, 15 ezren pedig megsebesültek. A pénteken lelőtt katona volt az első izraeli áldozat. Jogvédő szervezetek aránytalan erőszakkal vádolják Izraelt, de a hadsereg szerint csak akkor nyitnak tüzet, ha önvédelemről van szó, vagy valaki megpróbál bejutni a területükre. (BBC/Haaretz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.