Steve Bannon alapítványt hoz létre az új európai jobboldal támogatására, és Soros megtörésére

Az amerikai elnök volt főtanácsadója, az elmúlt hónapokban Európában turnézó Steve Bannon a Daily Beastnek megerősítette, hogy egy alapítvány életre hívásán dolgozik, aminek célja, hogy támogassa a jobboldali populista mozgalmakat a kontinensen. 

Fotó: JOE RAEDLE/AFP

Bannon 2017 augusztusában hagyta el a Trump-stábot, azóta pedig nemzetközi kapcsolatai szélesítésén dolgozik. A volt tanácsadó célja most az, hogy a jobboldali mozgalmak minél jobb eredményt érjenek el a jövőre esedékes Európa Parlamenti választásokon.

Az alapítvány, mint projekt, a The Movement néven fut majd, központja pedig várhatóan Brüsszelben lesz. Bannon célja, hogy közvéleménykutatásban, üzenetek kidolgozásában, adatelemzésben, választói csoportok feltérképezésében segítse a populista pártokat Európában. 

Bannon szerint nem kizárt, hogy az „új hullám” akár az EP-székek harmadát is megkaparintsa a 2019-es választásokon. 

A Breitbart egykori kulcsfigurája az elmúlt hónapokban találkozott többek közt Nigel Farage brit szélsőjobboldali vezetővel, Marine Le Pennel és Orbán Viktorral is. 

Arról is beszélt a Daily Beastnek, hogy Soros az elmúlt 34 évben több mint 30 milliárd dollárt költött el a „liberális ügyre”, az ő célja pedig, hogy ezt ellensúlyozza. A finanszírozásról nem beszélt, de első lépésként egy 10 fős csapattal indul az alapítványi munka. 

„Soros brilliáns. Gonosz, de brilliáns” - mondta többek közt a lapnak. (Guardian / Telegraph)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.