Több száz szíriai aktivistát menekített ki az izraeli hadsereg

2018 július 22., vasárnap 10:33
135

Az izraeli hadsereg vasárnapra virradó éjjel 422 szíriai aktivistát menekített titokban a szír határ mellől Jordániába. Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és más európai országok kérésére cselekedtek. Az aktivistákat és családtagjaikat a későbbiekben az Egyesült Királyság, Németország vagy Kanada be is fogadja.

A kimentett aktivisták a Fehér Sisakosok tagjai. A 2003-ban alapított szervezet a lázadók által uralt területeken segíti a civileket, saját állításuk szerint eddig mintegy százezer ember életét mentettek meg. A szír diktátor és a vele szövetséges Oroszország szerint a Fehér Sisakosok a lázadókat segítik a harcban, és dzsihádista szervezetek ügynökei.

Fotó: OMAR HAJ KADOUR/AFP

Az izraeli katonák Dél-Szíria harcok alatt álló részeiről mentették ki a szíriaiakat, akik életveszélybe kerültek volna, ha a szíriai kormányerők győzelme után a Damaszkusz által visszafoglalt területeken maradnak. 

Az aktivistákat izraeli autóbuszokon szállították át Jordániába, ahol az őket befogadó országokba történő további utazásukig tartózkodnak. Az akcióról hírt adó katonai közlemény hangsúlyozta, hogy Izrael továbbra sem kíván beavatkozni a Szíriában zajló belső harcokba, és a damaszkuszi kormányt tekinti felelősnek minden ottani történésért. 

Eredetileg 800 embert akartak kihozni, de majdnem a felük ott maradt. (BBC, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt