Baj van Németországban: itt a nyár, a sörgyárak meg lassan kifogynak a sörösüvegből

Tombol a júliusi hőség Németországban, ez pedig olyat okozott, amire a sörfogyasztáshoz igencsak hozzászokott német sörgyárak nem voltak felkészülve:

annyi sör fogyott a nyári melegben, hogy kifogytak a sörösüveg-készleteik.

A sokkoló hiány hátteréhez ismerni kell a német sörfogyasztási szokásokat. Egyrészt a németek nem szeretik dobozból inni a sört, ezért Németországban elsősorban a sörösüveg a divat. Másrészt az üvegeket nem dobják el, amikor megitták belőlük a sört, hanem visszaváltják őket. A német sörgyárak jórészt ezekből a visszaváltott sörösüvegekből kapják a sörösüveg-utánpótlásukat, amelyekbe aztán újra sört önthetnek.

Igen ám, de a visszaváltási és újrafelhasználási folyamat időbe telik, a nyári meleg miatt pedig idén úgy megugrott a sörfogyasztás, hogy az üvegek egy jó része egyszerűen még nem ért vissza a gyártókhoz.

“Ennek az ügynek az egész iparágban drámai hatásai vannak” - nyilatkozta Niklas Other a német sörmagazin szerkesztője. A sörösüveg-utánpótlással minden nyáron probléma van, idén azonban különösen éles a helyzet - ezt már a német sörgyártó szövetség szóvivője mondta. A nagyobb német sörgyáraknak van lehetősége extra üvegeket beszerezni, a kicsiknek azonban nem, az üvegrendeléseket ugyanis nagyrészt egy évre előre le kell adni.

A bochumi Moritz Fiege sörgyár például úgy igyekszik megoldani a problémát, hogy megkérte a vásárlóit, még mielőtt elmennének nyaralni, váltsák vissza a sörösüvegeket, különben kifogynak.

A helyzet legutóbb 2012-ben volt hasonló, akkor a müncheni Hofbräu például bejelentette, csak úgy tud sört eladni a vásárlóinak, ha hoznak egy üres sörösüveget. Idén egyelőre még nem tart itt a német sörgyártás. (Telegraph)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.