74 áldozata van a görögországi tűzvésznek, egy sor európai ország ajánlotta fel a segítségét

külföld
2018 július 24., 21:01
comments 94

Kedd délutánra már legkevesebb 74-re emelkedett a görögországi erdőtüzek halálos áldozatainak száma, közülük a legfiatalabb egy hat hónapos csecsemő. A sérültek száma 187, közülük 23 gyermek. A hétfő óta tartó tüzek tombolása ugyanakkor enyhült - adta hírül a görög polgári védelem.

photo_camera Fotó: VALERIE GACHE/AFP

A magyar konzuli szolgálat folyamatos kapcsolatban áll a görög hatóságokkal, legutóbbi tájékoztatásuk szerint a tűzvésznek nincs magyar érintettje.  

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök tévébeszédben háromnapos nemzeti gyászt hirdetett ki. Mint fogalmazott, elmondhatatlan tragédián megy keresztül Görögország. 

Kedd délutánra az Athéntól csupán 29 kilométerre lévő, Mati környékén - ahol a tűz rendkívül erőteljes volt és a településen mindent felperzselt - a szél mérséklődött, ennek köszönhetően a lángok terjedése fékeződött.

Egyelőre nincs szükség külföldi segítségre az Athén külvárosainak környékén pusztító erdőtüzek eloltásához, mivel jelentősen javult a helyzet - közölte kedden kora este a görög polgári védelem főtitkársága. Napközben országok egész sora ajánlotta fel segítségét. Spanyolország útnak indított két tűzoltó hidroplánt, amelyek együttesen öt és fél köbméter vizet tudnak a lángokra zúdítani. 

Horvátország védelmi minisztériuma közölte, hogy szintén kész küldeni két tűzoltórepülőt. Törökország ugyancsak felajánlotta, hogy tűzoltórepülőkkel és helikopterekkel segíti az oltást, és kérés esetén háromnegyed órán belül a helyszínre érkezhet légi egysége. 

Giuseppe Conte olasz miniszterelnöke együttérzését fejezte ki és szintén két tűzoltórepülőt ajánlott fel. Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden táviratot küldött Prokopisz Pavlopulosz görög államfőnek és Alekszisz Ciprasz kormányfőnek részvétét nyilvánítva az erdőtüzek okozta halálesetek miatt és egyben felajánlotta, hogy Moszkva minden szükséges segítséget megad Athénnak a természeti katasztrófa következményeinek enyhítéséhez. 

Az izraeli külügyminisztérium szintén tudatta, hogy kész bekapcsolódni az oltásba, és emellett orvosi segítséget is felajánlott az erdőtüzek sérültjeinek kezelésében.
Angela Merkel német kancellár is felajánlotta hazája segítségét, Emmanuel Macron francia elnök pedig a francia mellett görögül írt twitterüzenetben fogalmazta meg együttérzését.

Ferenc pápa táviratban tudatta, hogy mélyen elszomorítja a tragédia, és hogy imádkozik az áldozatokért és családtagjaikért.

Az éjszaka folyamán és kedden halászok, a parti őrség és nyaralók csónakokon több mint 700 embert menekítettek ki a strandokról és a sziklás területekről, ahova a lángok elől menekültek - számolt be az ERT görög állami rádió. Evangelosz Burnusz, Rafina polgármestere elmondta, hogy a tűz több mint kétszáz épületet és kétszáz autót semmisített meg.   

A tűzoltóság közlése szerint az erdőtüzek tovább pusztítanak Attika három, főváros környéki körzetében, az Athéntól 50 kilométerre nyugatra fekvő Kinetta, Attika keleti részén és Kalamosz településnél.

Görögország más területein is voltak erdőtüzek hétfőn, Korinthosz település körzetében a Peloponnészosz-félszigeten, Krétán Hanía város közelében, de ezeken a területen a lángok lakott településeket nem veszélyeztetnek. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.