A kormány ügyvédje kérlelte a Helsinki Bizottságot, hogy egyelőre ne kelljen bocsánatot kérniük a hazugságokért

képmutatás a köbön
2018 július 24., 14:58

A Magyar Helsinki Bizottság még májusban jogerősen pert nyert Rogán Antal minisztériumával szemben. A bíróság kimondta, hogy a Nemzeti Konzultációban terjesztett állítások a Helsinki Bizottságról hazugságok voltak. Ezt megerősítette a másodfokú bíróság ítélete is, és kimondták, hogy a kétmillió forintos sérelemdíj mellett Miniszterelnöki Kabinetirodának nemcsak az MTI-n keresztül kell bocsánatot kérnie a szervezettől, hanem 30 napig a kormany.hu nyitóoldalának is ezzel kell majd kezdődnie, mivel a 8 millió polgárhoz eljuttatott hazugsággal ez az arányos elégtétel.

A minisztérium akkor a Kúriához fordult, de ettől még a jogszabályok szerint le kellett volna hozniuk a bocsánatkérést. Rogánék viszont ezt nem tették meg. Mint a hvg.hu kedden beszámolt róla, a kormány arra kérte a Helsinki Bizottságot, hogy 

ne kelljen végrehajtaniuk a jogerős ítéletet, hanem várják meg a Kúria döntését.

Mint a lap beszámolt róla, amikor fordítva történt hasonló, akkor a kormány nem tett gesztust a megtámadott civil szervezetekkel szemben. A cikk szerint a kormány benyújtott egy ideiglenes intézkedés iránti kérelmet, hogy a felülvizsgálat lefolytatásáig ne kelljen kiraknia a helyreigazítást, de a Helsinki ettől még kérhette volna a bíróságtól a jogerős ítélet végrehajtását. 

Ekkor két eltérő szándék találta volna magát egymással szemben, ami újabb jogi vitához vezetett volna, ezért a kormány ügyvédje megkérte a Helsinkit, hogy legyenek gálánsak, és tekintsenek el a végrehajtás kezdeményezésétől. 

2017-ben, amikor megjelentek a hazugságok a nemzeti konzultáció névre keresztelt lebutított propagandaanyagban, akkor épp a Helsinki kérte, hogy ideiglenesen, a bíróság ítéletéig függesszék fel a konzultációt. A bíróság végül ezt el is fogadta, de addigra lefutott a kampány. A kormány pedig nem volt hajlandó akkor leállítani a kampányt. 

A Helsinki Bizottság közölte a lappal, hogy elfogadják a kérelmet, és eltekintenek a végrehajtástól, megvárják a Kúria döntését: „Szemben a kormánnyal, mi ennél a pernél is megőriztük a józanságunkat, és a lehető leggálánsabban járunk el, noha az alperes erre nemigen szolgált rá” – írták meg a hvg-nek. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.