A tibeti iskolások a nyári szünetben sem gyakorolhatják a vallásukat

2018 július 24., kedd 11:21
76

Eltiltották a tibeti iskolásokat attól, hogy bármilyen vallásos tevékenységben részt vegyenek a nyári szünidő alatt – közölte a Global Times, a Kínai Kommunista Párt egyik hivatalos lapja.

A lapnak egy lhászai középiskola dolgozója elmondta, hogy az általános és középiskolai diákokkal beleegyező nyilatkozatot írattak alá arról, hogy a nyári szünetben sem vesznek részt semmilyen vallásos tevékenységben.

Az erről szóló irányelvet a Tibeti Autonóm Terület oktatási hivatala küldte ki az általános- és középiskoláknak. Az intézkedések jogi alapjául szolgáló kínai oktatási törvény elkülöníti az oktatást a vallástól – mondta Vang Kun-hszin, a Tibeti Egyetem nemzetiségi tanulmányokkal foglalkozó professzora.

A főleg muszlim ujgurok lakta Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen 2016-ban léptek érvénybe hasonló korlátozások. Ezek az intézkedések újabb példái a szigorú hatósági fellépésnek, amit Kína az elmúlt hónapokban az országban élő vallásos kisebbségekkel szemben bevezetett.

A Nemzetközi Kampány Tibetért (International Campaign for Tibet) washingtoni székhelyű tibeti jogvédő csoport jelentése szerint az egyik meg nem nevezett nyugat-kínai, többségében tibetiek lakta tartományban – ami valaha a történelmi Tibetnek volt a része – a hatóságok nemrég fiatal tibeti szerzeteseket kényszerítettek arra, hogy elhagyják az egyik legnagyobb helyi kolostort. A lépés azt a célt szolgálta, hogy a fiatalok a vallás helyett világi tanulmányokkal foglalkozzanak.

Száműzetésben élő tibeti gyerekek énekelnek a Dalai Láma 81. születésnapján az észak-indiai McLeod Ganjban, 2016. július 6-án. Fotó: Lobsang Wangyal/AFP

Kína azt állítja, hogy Tibet évszázadok óta a saját területe, Tibet viszont azt vallja, hogy nagyfokú szabadságot élvezett azelőtt, hogy 1950-ben megszállták a kínai kommunisták csapatai. A hagyományos buddhista kultúra visszaszorítása főleg azért fontos célja a kínai kormányzatnak, hogy így csökkentse Tibet vallási vezetője, az indiai száműzetésben élő dalai láma befolyását a térségben. (MTI/AP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt