HIV-vírus: hárompercenként megfertőződik egy tizenéves lány

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Világviszonylatban hárompercenként fertőződik meg HIV-vírussal egy fiatal lány - ezzel a meghökkentő adattal hívta fel a figyelmet egy „elfeledett közegészségügyi válságra” az UNICEF az amszterdami AIDS-világkonferencián. 

Harry herceg és Elton John az amszerdami konferencián, ahol bejelentették közös kezdeményezésüket az AIDS ellenFotó: PATRICK VAN KATWIJK/Picture-Alliance/AFP

A szervezet adatai szerint a 15-19 éves korosztályban óránként harmincan kapják el az AIDS vírusát, kétharmadrészt lányok. Az elmúlt két évtizedben elért sikerek ellenére az AIDS-járványnak még nincs vége, sőt még csak azt sem mondhatjuk, hogy sikerült ellenőrzés alá vonni a helyzetet - jelentette ki Henrietta Fore, az UNICEF főigazgatója. Az ENSZ-szervezet szerint az alacsonyabb társadalmi státus a fő oka, hogy az AIDS-járvány leginkább a fiatal nőket sújtja: „A legtöbb országban a lányoknak rosszabb a hozzáférése az információhoz és az egészségügyi ellátáshoz, sokan túl korán kezdik a nemi életet, sokakat idősebb férfiakkal való szexre kényszerítenek, a függelmi viszonyok miatt a kamaszlányok egy részének lehetősége sincs nemet mondani a kockázatos szexuális érintkezésre, emellett hiányzik a bizalmas tanácsadás és a szűrővizsgálat lehetősége is.” 

A világon hárommillió 19 évesnél fiatalabb személy él az AIDS vírusával. 2010 óta csaknem minden korosztályban folyamatosan csökken az AIDS okozta halálozás, kivéve az idősebb kamaszokat, a 15-19 éveseket, akik körében stagnál. Tavaly 130 ezer gyermek vagy 19 évesnél fiatalabb tinédzser halt meg AIDS-ben a világon, és 430 ezren újonnan fertőződtek meg. Főleg a fejlődő országokban emelkedik a gyermekek és serdülők aránya a HIV-vel élők körében. 

A világon 37 millió ember fertőződött meg a gyógyíthatatlan - bár kezelhető - HIV-vírussal, tíz HIV-fertőzött gyermek közül kilenc már Afrikában él. A UNAIDS ENSZ-szervezet szerint a járvány kényes ponthoz érkezett, ahol emelkedik a kezeltek száma és csökken a halálozás, ugyanakkor magas az új fertőzések száma. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.