Nyilvánosságra került egy felvétel, amin Donald Trump a hallgatási pénzekről egyeztet

külföld
2018 július 25., 08:13

Donald Trump készpénzt emleget azon a felvételen, amit egykori legfőbb bizalmasa és ügyvédje, Michael Cohen még a 2016-os elnökválasztási kampány idején rögzített, és amelyen arról beszélnek, hogy hogyan fizethetnék ki 150 ezer dollárt a Trumppal amúgy nagyon barátságos, a kampányát mindenben támogató pletykalap, a National Enquirer tulajdonosainak, akik megvásárolták Karen McDougal playmate történetét. McDougal azt mesélte el nekik, hogy tíz hónapon át volt viszonya a nős Trumppal.

McDougal története végül nem jelent meg.

Michael Cohen évtizedeken át volt Trump legbizalmasabb ügyvédje, számos zavaros ügyét simította el, és ő kezelte a hallgatási pénzeket is, amiket azoknak fizettek, akiknek kellemetlen történetük volt Trumpról. De, mint az az irodájában tartott házkutatáskor kiderült, rendszeresen rögzítette beszélgetéseit Trumppal - erre a New York-i törvények alapján minden joga megvolt, az ottani szabályok szerint elég egyoldalú beleegyezés egy beszélgetés rögzítéséhez, magyarán az, hogy Cohen rögzíteni akarta, önmagában felhatalmazás erre.

A CNN "Cuomo Prime Time" című műsorában játszották le az egyik felvételt, amit Cohen ügyvédje, az egykor Bill Clintonnak is dolgozó Lanny Davis osztott meg a hírtelevízióval. Ezen Cohen és Trump egyeztet arról, hogy hogyan tudnák kifizetni a National Enquirernek azt a százötvenezer dollárt, amit a lap fizetett McDougalnek a történetéért. Cohen arról beszél, hogy egy külön céget fog e célra létrehozni. Trump itt kezd készpénzről beszélni, de a rossz minőségű felvételen nem vehető ki tisztán a szövegkörnyezet.

Készpénzben azért lett volna értelme rendezni az ügyletet, mert a készpénzes pénzmozgásokat nehezebb lenyomozni.

Trump ügyvédei, Rudy Giuliani és Alan Futerfas vitatják, hogy Trump készpénzes fizetésről beszélt volna. "Olyan nincs, hogy az elnök felállítana egy céget, hogy aztán készpénzben fizessen, hacsak nem teljesen idióta" - mondta Giuliani. Furtefas, aki a Trump vállalkozásait összefogó Trump Organization ügyvédje, pedig arról beszélt, hogy "nem történt tranzakció zöld valutában. Nem történik ilyen. Az egész ügylet nem történt meg. Ha megtörtént volna, akkor egy nagy cégnek fizettek volna, és arról lennének iratok, amiket mindkét fél ügyvédei ellenjegyeznek".

Futerfas ezután még mélyebben belement. "Akárki állítja, hogy a beszélgetésben elhangzó készpénzzel a zöld valutára utalnak, az hazudik" - mondta. Szerinte "a készpénz a részletfizetés és az egyösszegű fizetés kontextusában hangzik el. Ebben a kontextusban használják a készpénz kifejezést. És aki bármit is tud a cégről és arról, hogy Donald Trump hogyan üzletel, az tudja, hogy nincs zöld készpénz. Minden le van papírozva. Minden fillér le van papírozva" - mondta Trumpról, akiről köztudott, hogy édesapaja a nyolcvanas években úgy mentette meg a csődtől, hogy elküldte egy sameszát fia Atlantic City-i kaszinójába egy bőrönd pénzzel zsetont vásárolni.

A hallgatási pénz története kampányfinanszírozási szempontból lehet érdekes. Trump ugyanis első reflexből letagadta, hogy bármit tudna az ügyről, és állította, hogy Cohen saját zsebből fizette a hallgatási pénzeket. Ez azonban felvetette a tiltott kampányfinanszírozás vádját, így később változott a hivatalos történet, és Trump már azt állította, hogy Cohen csak kölcsönadta a pénzt, amit ő visszafizetett. Ennek azonban nincs írásos nyoma.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.