A nagy filmrendező, Teodorosz Angelopulosz archívuma is elpusztult a görög tűzvészben

Több 444 videó?
Szeretném
Angelopulosz háza AthénbanFotó: ANGELOS TZORTZINIS/AFP

Teodorosz Angelopulosz cannes-i Arany Pálma-díjas filmrendező személyes archívuma és gyűjteménye is az Athén közelében pusztító tűz martalékává vált - közölte a helyi médiával szerdán a rendező özvegye. 

„A ház teljesen elpusztult. Elégett a férjem könyvtára, az ismert emberekkel folytatott levelezése és híres írók által dedikált könyvei is odalettek” - mondta el Főbe Ekonomopulosz. Az özvegy hozzátette: semmilyen sziréna vagy harangszó nem figyelmeztette az embereket a veszélyre és arra, hogy el kell menekülniük. 

Ez maradtFotó: Ayhan Mehmet/Anadolu Agency

Az európai filmművészet egyik kiemelkedő alkotójának tartott Angelopulosz 2012 januárjában hunyt el. Egy motoros gázolta el, amikor éppen filmet forgatott Athénban a Görögországot megrázó adósságválságról. A rendező Az örökkévalóság meg egy nap című filmjével nyerte el 1998-ban az Arany Pálmát, három évvel korábban Odüsszeusz tekintete című filmje a zsűri nagydíját kapta Cannes-ban.

Fotó: CHRISTOPHE SIMON/AFP

A Görögországban pusztító tűzvész hétfőn tört ki, és szerdára 81-re nőtt a halálos áldozatok száma. A viharos széllökések szította futótűz több Athén környéki településen pusztított, mintegy kétezer házat égetett fel vagy rongált meg a hatóságok becslése szerint. (MTI)