Trump durva szankciókkal fenyegeti Törökországot, ha nem engedik szabadon az amerikai lelkészt

Donald Trump amerikai elnök és Mike Pence alelnök szankciókkal fenyegette meg Törökországot, ha nem bocsátják szabadon Andrew Brunson amerikai lelkipásztort. Az amerikai elnök Twitter-bejegyzésben fenyegette meg Ankarát: 

„Az Egyesült Államok széleskörű szankciókat fog foganatosítani Törökország ellen Andrew Brunson lelkipásztor, a nagyszerű keresztény, családapa és kiváló ember hosszas fogva tartásáért. Ezt az ártatlan hívő embert azonnal szabadon kell bocsátani” . 

Mivel a bejegyzés összeszedett és normális mondatok vannak benne, ezért valószínűsíthető, hogy tudatos döntés eredménye, és nem Trump hirtelen és következmények nélküli ötlete.

Andrew Brunson ügye régóta terheli az amerikai-török viszonyt. Az 50 éves észak-karolinai lelkipásztort 2016 nyarán, a török puccskísérlet után tartóztatták le Izmirben, ahol egy kicsiny protestáns templom prédikátora volt. A török kormány azzal vádolta meg, hogy a puccs hátterében sejtett, önkéntes száműzetésben Amerikában élő Fethullah Gülen mozgalmának a tagja, segítette a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), és kémtevékenységet folytatott az Egyesült Államok javára. Ezt Brunson tagadja.

Brunson tiszteletest átkísérik házi őrizetbeFotó: STRINGER/AFP

A lelkipásztort szerdán a börtönből házi őrizetbe helyezték. A lépést üdvözölte Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, de nem elégedett meg vele. A múlt héten Donald Trump elnök szintén Twitter-bejegyzésben szégyenteljesnek nevezte, hogy Törökország nem akarja szabadon bocsátani Brunsont, és közbelépésre szólította fel Recep Tayyip Erdogan török államfőt, akivel amúgy személyesen jól kijön. Erdogan korábban Fethullah Gülen kiadatásához kötötte Andrew Brunson szabadon bocsátását. (via Axios, MTI) 

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.