Új-Zélandon 10 szabadnap jár a családon belüli erőszak áldozatainak, hogy el tudjanak költözni otthonról

külföld
2018 július 26., 04:26
comments 226

63-57 arányban fogadta el az új-zélandi parlament munkáspárti többsége a jogszabályt, ami két hét fizetett szabadságot biztosít a családon belül erőszak áldozatainak. A törvény támogatói szerint tudományos bizonyíték van rá, hogy a nők sok esetben azért nem lépnek ki egy bántalmazó kapcsolatból, mert félnek, hogy elveszítenék állásukat, és mert nincs idejük például lakást keresni, ahová elköltözhetnek otthonról. A jövő áprilistól életbe lépő jogszabály szerint az áldozatoknak nem kell bizonyítaniuk, hogy erőszakoskodtak velük szemben, és a szabadságon kívül azt is kérhetik a munkaadóktól, hogy cseréljék le emailcímüket, vegyék le az elérhetőségeiket a cég honlapjáról és dolgozhassanak más helyszínről, mint korábban. A jobboldali National párt képviselői eleinte támogatták a kezdeményezést, és végül azért nem szavazták meg a javaslatot, mert szerintük az túl nagy terhet ró a kis- és közepes vállalkozásokra. A fejlett világban Új-Zélandon történik a legtöbb családon belül erőszak, a rendőrséget négy percenként riasztják ilyen esetekhez. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.