Új-Zélandon 10 szabadnap jár a családon belüli erőszak áldozatainak, hogy el tudjanak költözni otthonról

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

63-57 arányban fogadta el az új-zélandi parlament munkáspárti többsége a jogszabályt, ami két hét fizetett szabadságot biztosít a családon belül erőszak áldozatainak. A törvény támogatói szerint tudományos bizonyíték van rá, hogy a nők sok esetben azért nem lépnek ki egy bántalmazó kapcsolatból, mert félnek, hogy elveszítenék állásukat, és mert nincs idejük például lakást keresni, ahová elköltözhetnek otthonról. A jövő áprilistól életbe lépő jogszabály szerint az áldozatoknak nem kell bizonyítaniuk, hogy erőszakoskodtak velük szemben, és a szabadságon kívül azt is kérhetik a munkaadóktól, hogy cseréljék le emailcímüket, vegyék le az elérhetőségeiket a cég honlapjáról és dolgozhassanak más helyszínről, mint korábban. A jobboldali National párt képviselői eleinte támogatták a kezdeményezést, és végül azért nem szavazták meg a javaslatot, mert szerintük az túl nagy terhet ró a kis- és közepes vállalkozásokra. A fejlett világban Új-Zélandon történik a legtöbb családon belül erőszak, a rendőrséget négy percenként riasztják ilyen esetekhez. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.