A jordániai építőcég visszapakolta a homokját a teherautóira, mikor megtudták, hogy azt egy Izraelbe vezető gázvezetékhez használnák

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Egy jordániai építőipari cég megtagadta, hogy homokot adjon el, miután dolgozói rájöttek, hogy a homokot egy Izraelbe vezető gézvezeték építéséra használnák. Videó is készült arról, ahogy a Dwairi Contracting nevű cég munkatársai visszapakolják a homokot a teherautóikra, majd elhajtanak, miután rájönnek, mihez is kell az építőanyag.

A cég vezetője egy Facebookra feltöltött videóban azt mondta, ők úgy tudták, hogy egy jordániai állampolgárnak kell a homok, ami elvben ugyan igaz, de a jordániai állampolgár a homokot egy Jordániát Izraellel összekötő gázvezeték építésére használta volna. A cég vezetője azt mondja, ők nem dolgoznak sem Izraellel, sem izraeliekkel, sem izraeliekkel kapcsolatban álló projekteken.

A céget az akció után egy jordániai parlamenti képviselő is méltatta, és azt mondta, a kiállás minden arab előtt például szolgálhat.

A tervezett 65 kilométer hosszú gázvezeték egyébként a folyamatos energiaválsággal és gázhiánnyal küszködő Jordániába vinne gázt Izraelből. Jordánia 2020-ról kezdődően 15 éven át évente 1 milliárd dollárt fizetne majd a gázért.

Tüntetés a jordániai-izraeli gázmegállapodás ellen 2016-ban AmmanbanFotó: KHALIL MAZRAAWI/AFP

Jordániában azonban rengetegen tiltakoztak a vezeték megépítése ellen, hiszen ezzel szerintük országuk normalizálná azt, amit ők Palesztinának nevezett terület izraeli megszállásának tekintenek. A tüntetéseken a demonstrálók azt követelik, hogy Jordánia inkább használja a saját erőforrásait, azaz a nap- és szélenergiát, és ne hozzon be Izraelből „lopott” gázt. A felvonulók rendszerint olyan transzparenseket visznek, amik szerint az izraeli gáz egyenlő a megszállással. (Independent)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.