A jordániai építőcég visszapakolta a homokját a teherautóira, mikor megtudták, hogy azt egy Izraelbe vezető gázvezetékhez használnák

Egy jordániai építőipari cég megtagadta, hogy homokot adjon el, miután dolgozói rájöttek, hogy a homokot egy Izraelbe vezető gézvezeték építéséra használnák. Videó is készült arról, ahogy a Dwairi Contracting nevű cég munkatársai visszapakolják a homokot a teherautóikra, majd elhajtanak, miután rájönnek, mihez is kell az építőanyag.

A cég vezetője egy Facebookra feltöltött videóban azt mondta, ők úgy tudták, hogy egy jordániai állampolgárnak kell a homok, ami elvben ugyan igaz, de a jordániai állampolgár a homokot egy Jordániát Izraellel összekötő gázvezeték építésére használta volna. A cég vezetője azt mondja, ők nem dolgoznak sem Izraellel, sem izraeliekkel, sem izraeliekkel kapcsolatban álló projekteken.

A céget az akció után egy jordániai parlamenti képviselő is méltatta, és azt mondta, a kiállás minden arab előtt például szolgálhat.

A tervezett 65 kilométer hosszú gázvezeték egyébként a folyamatos energiaválsággal és gázhiánnyal küszködő Jordániába vinne gázt Izraelből. Jordánia 2020-ról kezdődően 15 éven át évente 1 milliárd dollárt fizetne majd a gázért.

Tüntetés a jordániai-izraeli gázmegállapodás ellen 2016-ban AmmanbanFotó: KHALIL MAZRAAWI/AFP

Jordániában azonban rengetegen tiltakoztak a vezeték megépítése ellen, hiszen ezzel szerintük országuk normalizálná azt, amit ők Palesztinának nevezett terület izraeli megszállásának tekintenek. A tüntetéseken a demonstrálók azt követelik, hogy Jordánia inkább használja a saját erőforrásait, azaz a nap- és szélenergiát, és ne hozzon be Izraelből „lopott” gázt. A felvonulók rendszerint olyan transzparenseket visznek, amik szerint az izraeli gáz egyenlő a megszállással. (Independent)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.