A jordániai építőcég visszapakolta a homokját a teherautóira, mikor megtudták, hogy azt egy Izraelbe vezető gázvezetékhez használnák

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Egy jordániai építőipari cég megtagadta, hogy homokot adjon el, miután dolgozói rájöttek, hogy a homokot egy Izraelbe vezető gézvezeték építéséra használnák. Videó is készült arról, ahogy a Dwairi Contracting nevű cég munkatársai visszapakolják a homokot a teherautóikra, majd elhajtanak, miután rájönnek, mihez is kell az építőanyag.

A cég vezetője egy Facebookra feltöltött videóban azt mondta, ők úgy tudták, hogy egy jordániai állampolgárnak kell a homok, ami elvben ugyan igaz, de a jordániai állampolgár a homokot egy Jordániát Izraellel összekötő gázvezeték építésére használta volna. A cég vezetője azt mondja, ők nem dolgoznak sem Izraellel, sem izraeliekkel, sem izraeliekkel kapcsolatban álló projekteken.

A céget az akció után egy jordániai parlamenti képviselő is méltatta, és azt mondta, a kiállás minden arab előtt például szolgálhat.

A tervezett 65 kilométer hosszú gázvezeték egyébként a folyamatos energiaválsággal és gázhiánnyal küszködő Jordániába vinne gázt Izraelből. Jordánia 2020-ról kezdődően 15 éven át évente 1 milliárd dollárt fizetne majd a gázért.

Tüntetés a jordániai-izraeli gázmegállapodás ellen 2016-ban AmmanbanFotó: KHALIL MAZRAAWI/AFP

Jordániában azonban rengetegen tiltakoztak a vezeték megépítése ellen, hiszen ezzel szerintük országuk normalizálná azt, amit ők Palesztinának nevezett terület izraeli megszállásának tekintenek. A tüntetéseken a demonstrálók azt követelik, hogy Jordánia inkább használja a saját erőforrásait, azaz a nap- és szélenergiát, és ne hozzon be Izraelből „lopott” gázt. A felvonulók rendszerint olyan transzparenseket visznek, amik szerint az izraeli gáz egyenlő a megszállással. (Independent)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.