Az orvosi marihuána legalizálásával szorítanák vissza a herbál terjedését Új-Zélandon

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az elmúlt egy évben Új-Zélandon durván megugrott a szintetikus marihiána, vagyis a herbál túladagolása miatti halálesetek száma:  az utóbbi 12 hónapban már 45-en haltak meg, míg a megelőző öt évben csak két áldozata volt. 

A St John kórház sürgősségi osztályának vezetője azt mondta, hetente átlagosan 30 riasztást kapnak herbál-túladagolás miatt. Amíg be nem tiltották, az olcsó anyagot a sarki boltokban is be lehetett szerezni.

Most a két legnagyobb új-zélandi párt javaslatot nyújtott be az orvosi marihuána legalizálására, mert úgy látják összefüggés lehet a herbál járványszerű terjedése és a klasszikus fű magas ára, valamint a törvényi korlátozás között.

Jacinda Ardern pártja már korábban is kezdeményezte a marihuána orvosi célú legalizálását, de a rengeteg túladagolás miatt most a konzervatív Nemzeti Párt is csatlakozott a Munkáspárthoz.  A javaslatuk szerint csak orvosi ajánlásra lehetne orvosi marihuánát fogyasztani, és a termesztést is hatósági engedélyhez kötné.

Ugyanakkor Jacinda Ardern azt ígéri, még 2020 előtt népszavazást fognak tartani a marihuána rekreációs használatáról is. A miniszterelnök azt mondta, sosem hitt abban, hogy valakit csak azért le kellene csukni, mert saját fogyasztásra fű volt nála. Ugyanakkor aggódik, hogy a fiatalokhoz olyan szerek jutnak, amik ártanak nekik. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.