Fegyencek meghekkelték a börtönrendszert Idahóban, és dollárezreket utaltak a számlájukra

Az idahói büntetés-végrehajtásban nem mindennapi dolog történt: a fegyencek meghekkelték a börtön számítógépes rendszerét, és dollárezreket utaltak a börötnszámlájukra.

364 fegyenc érintett az ügyben, akik összesen 225 ezer dollárral, azaz közel 63 millió forinttal növelték a börtönszámlájuk értékét. 50-en ezer dollárnál nagyobb összeget utaltak ki maguknak, de volt olyan fegyenc, aki 10 ezer dollárt szerzett magának. Négy állami és egy privát fenntartású börtön érintett az ügyben.

A fegyencek a idahói büntetés-végrehajtás egy olyan rendszerért hekkelték meg, amelyet egy külső szolgáltató szállít a börtönöknek, ez az úgynevezett Jpay rendszer. A JPay külsős szolgáltatóként olyan eszközökkel látja el a fegyenceket, amelyeken a börtönszámlájukat kezelhetik, kommunikálhatnak a családtagjaikkal vagy akár játékokat, zenéket tölthetnek le.

A rendszernek nincs köze a valós banki szolgáltatásokhoz, így a fegyencek tulajdonképpen nem loptak el pénz, csak a rendszeren belül kreáltak maguknak.

A cég szóvivője szerint a többség rendeltetészerűen használja az eszközeiket, amelyeket folyamatosan fejlesztenek. A hibát már kijavították, egyelőre 65 ezer dollárt tudtak visszavenni a raboktól. Az érintett fegyencek hozzáférését korlátozták, így letölteni és játszani például már nem tudnak. A büntetés-végrehajtás szerint egyéb retorziókkal is számolniuk kell, például magasabb biztonsági fokozatba fogják sorolni őket. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.