Fegyencek meghekkelték a börtönrendszert Idahóban, és dollárezreket utaltak a számlájukra

külföld
2018 július 28., 07:16
comments 46

Az idahói büntetés-végrehajtásban nem mindennapi dolog történt: a fegyencek meghekkelték a börtön számítógépes rendszerét, és dollárezreket utaltak a börötnszámlájukra.

364 fegyenc érintett az ügyben, akik összesen 225 ezer dollárral, azaz közel 63 millió forinttal növelték a börtönszámlájuk értékét. 50-en ezer dollárnál nagyobb összeget utaltak ki maguknak, de volt olyan fegyenc, aki 10 ezer dollárt szerzett magának. Négy állami és egy privát fenntartású börtön érintett az ügyben.

A fegyencek a idahói büntetés-végrehajtás egy olyan rendszerért hekkelték meg, amelyet egy külső szolgáltató szállít a börtönöknek, ez az úgynevezett Jpay rendszer. A JPay külsős szolgáltatóként olyan eszközökkel látja el a fegyenceket, amelyeken a börtönszámlájukat kezelhetik, kommunikálhatnak a családtagjaikkal vagy akár játékokat, zenéket tölthetnek le.

A rendszernek nincs köze a valós banki szolgáltatásokhoz, így a fegyencek tulajdonképpen nem loptak el pénz, csak a rendszeren belül kreáltak maguknak.

A cég szóvivője szerint a többség rendeltetészerűen használja az eszközeiket, amelyeket folyamatosan fejlesztenek. A hibát már kijavították, egyelőre 65 ezer dollárt tudtak visszavenni a raboktól. Az érintett fegyencek hozzáférését korlátozták, így letölteni és játszani például már nem tudnak. A büntetés-végrehajtás szerint egyéb retorziókkal is számolniuk kell, például magasabb biztonsági fokozatba fogják sorolni őket. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.