Fegyencek meghekkelték a börtönrendszert Idahóban, és dollárezreket utaltak a számlájukra

külföld
2018 július 28., 09:16

Az idahói büntetés-végrehajtásban nem mindennapi dolog történt: a fegyencek meghekkelték a börtön számítógépes rendszerét, és dollárezreket utaltak a börötnszámlájukra.

364 fegyenc érintett az ügyben, akik összesen 225 ezer dollárral, azaz közel 63 millió forinttal növelték a börtönszámlájuk értékét. 50-en ezer dollárnál nagyobb összeget utaltak ki maguknak, de volt olyan fegyenc, aki 10 ezer dollárt szerzett magának. Négy állami és egy privát fenntartású börtön érintett az ügyben.

A fegyencek a idahói büntetés-végrehajtás egy olyan rendszerért hekkelték meg, amelyet egy külső szolgáltató szállít a börtönöknek, ez az úgynevezett Jpay rendszer. A JPay külsős szolgáltatóként olyan eszközökkel látja el a fegyenceket, amelyeken a börtönszámlájukat kezelhetik, kommunikálhatnak a családtagjaikkal vagy akár játékokat, zenéket tölthetnek le.

A rendszernek nincs köze a valós banki szolgáltatásokhoz, így a fegyencek tulajdonképpen nem loptak el pénz, csak a rendszeren belül kreáltak maguknak.

A cég szóvivője szerint a többség rendeltetészerűen használja az eszközeiket, amelyeket folyamatosan fejlesztenek. A hibát már kijavították, egyelőre 65 ezer dollárt tudtak visszavenni a raboktól. Az érintett fegyencek hozzáférését korlátozták, így letölteni és játszani például már nem tudnak. A büntetés-végrehajtás szerint egyéb retorziókkal is számolniuk kell, például magasabb biztonsági fokozatba fogják sorolni őket. (BBC)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.