Egykori CIA-ügynököket felbérelve sározhatta be ellenfeleit Katar a 2022-es világbajnokság megrendezéséért

sport
2018 július 29., 05:24
comments 52

A brit Sunday Times írt arról, hogy kiszivárgott dokumentumok alapján Katar 2010-ben lejárató kampányt rendelhetett meg a többi ország ellen, melyek pályázták a 2022-es labdarúgó világbajnokság megrendezésére. 

Az amerikai PR-cég és egykori CIA-ügynökök által végrehajtott besározó akciók a lap információi szerint elsősorban az amerikai és az ausztrál pályázatot támadták. Fő módszerük a vádak szerint az volt, hogy azt a benyomást keltsék, mintha a pályázatokat nem támogatták volna az adott országokban. A katari szervezők tagadják, hogy bármi ilyesmi történt volna. Mindenesetre ha történt mégis ilyesmi, az a FIFA pályázati szabályainak megsértését jelentené. 

Katar 2010-ben kapta meg a vébérendezés jogát, és meglehetősen sok kritika érte a FIFA-t a korrupciógyanús körülmények miatt. Két éven át belső vizsgálat is zajlott az ügyben, és derültek ki ugyan valóban gyanús ügyek és körülmények, Katar megtarthatta a rendezési jogot. 

A most kiszivárgott információk szerint Katar nevében eljáró csapat többek között egy ismert közgazdászt kért meg 9 ezer dollárért, hogy írjon tanulmányt egy amerikai vébérendezés negatív gazdasági hatásáról, amit aztán terjesztettek a sajtóban. Ugyanígy, újságírók, bloggerek és ismert közéleti szereplők lettek megbízva az egyes országokban, hogy a vébérendezés negatív aspektusairól írjanak. 

Közben amerikai középiskolai tanárok lobbiztak a helyi képviselőiknél, hogy ellenezzék a vébérendezést, mondván, hogy annak a pénznek jobb helye lenne az iskolai sportokban. Ausztráliában pedig alulról szerveződőnek beállított csoportok tiltakoztak rögbimeccseken a foci vb ellen. 

A vádak szerint a katariak egy meglehetősen ismert kommunikációs vállalatot, a Brown Lloyd Jones New York-i irodáját bízták meg, nekik segített az egykori hírszerzőkből álló csapat. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.