Először volt női skipper a Föld körüli vitorlásversenyt megnyerő hajón

2018 július 29., vasárnap 5:55

Az 53 éves ausztrál Wendy Tuck lett az első női skipper, aki megnyerte a Clipper világ körüli vitorlásversenyét. Tuckot több ezren köszöntötték Liverpoolban, ahova több mint egy év után futott be a  Sanya Serenity Coast fedélzetén. 

A versenyt először 1996-ban rendezték meg. Idén 712 versenyző vett részt rajta, akik sokszor rendkívül nehéz körülmények között utazták körbe a bolygót. A verseny sajátossága, hogy a profi kapitányok mellett sokszor amatőrök alkotják a legénységet, akiknek korábban nem volt vitorlásmúltjuk. 

A Sanya Serenity legénysége Fotó: MIGUEL ROJO/AFP

A verseny társalapítója Sir Robin Knox-Johnston, aki elsőnek vitorlázta egyedül körbe a Földet. Szerinte elég beszédes, hogy a mai napig több ember van, aki felmászott a Mount Everest-re, mint ahányan vitorláson megkerülték volna a bolygót. 

Tuck a verseny után arról beszélt az ausztrál sajtónak, hogy még mindig alig tudja elhinni, ami történt. Mint mondta, utálja ezt a női dolgot hangoztatni, csak tette, amit tett, de nagyon büszke. És ha van akár csak egyetlen kislány, aki most látta, hogy ez is lehetséges, ezt is meg lehet csinálni, az számít igazán a számára. (Daily Telegraph)