Elhunyt Orbán József, a 100 Folk Celsius frontembere

GYÁSZ
2018 július 30., 07:55
comments 123
A 100 Folk Celsius 1981-ben, még első lemezük megjelenése előtt
photo_camera A 100 Folk Celsius 1981-ben, még első lemezük megjelenése előtt Fotó: Urbán Tamás / Fortepan CC BY 3.0

Hosszú, súlyos betegség után meghalt Orbán József, a 100 Folk Celsius alapító énekes-dalszerzője. Orbán 1948. március elsején született Pinkamindszenten. Zenekarát, a főként countryt és bluegrasst játszó 100 Folk Celsiust 1976-ban alapította Littvay Imrével, Balla Gáborral és Somogyi Tiborral. Első, 1982-es lemezük is egyből aranylemez lett, de kultikussá harmadik lemezükkel váltak. Ez a Paff, a Bűvös Sárkány volt, amin feldolgozták Peter, Paul és Mary azonos című slágerét - amit egyesek a szerző határozott tagadása ellenére afféle burkolt droghimnusznak tartanak az áthallások miatt.

Orbánék 300 ezer példányban adták el a gyereklemezt, amivel itthon be is skatulyázták őket gyerekdalokat játszó zenekarnak, pedig közben az Egyesült Államokban rangos country-fesztiválokon játszhattak. (Via Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.