Franciaországban betiltották a mobilozást az általános iskolákban

külföld
2018 július 30., 19:31
comments 537


A francia nemzetgyűlés hétfőn megszavazta a törvényjavaslatot, amely szeptembertől tiltja a mobilozást a közoktatási intézményekben - írja a DPA alapján az MTI. 

Gyerekek a telefonjukat nyomkodják
photo_camera Fotó: Pixabay

A hír szerint 62 képviselő támogatta, és csak 1 szavazott ellene, igaz, a jobbközép és a baloldali ellenzék tartózkodott, mert szerintük annak úgysem lesz érdemi hatása. A parlament már július 7-én elfogadta a tervezetet, a felsőház múlt csütörtökön bólintott rá. 

A tiltás vonatkozik a tabletekre és okosórákra is, viszont hagy kiskaput az oktatási intézmények számára, hogy bizonyos esetkben fel tudják oldani a tiltást. Így például nincs pontos körülírása a jogszabályban annak sem, milyen szankcióval járhat a szabályok be nem tartása. A tiltás alól kivételt képeznek a fogyatékosságal élők.

Az indoklás úgy szól, hogy a mobilozás olyan zavart okoz, ami nem összeegyeztethető az iskolai környezet fejlődésével, viszont telefonok nélkül könnyebb tanulásra koncentrálni és így kedvezőbb a környezet a társas interakciókhoz is. 

Franciaországban egy 2016-os felmérés szerint a 12 és 17 év közötti gyerekek 93 százalékának van mobilja. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.