Franciaországban betiltották a mobilozást az általános iskolákban


A francia nemzetgyűlés hétfőn megszavazta a törvényjavaslatot, amely szeptembertől tiltja a mobilozást a közoktatási intézményekben - írja a DPA alapján az MTI. 

Fotó: Pixabay

A hír szerint 62 képviselő támogatta, és csak 1 szavazott ellene, igaz, a jobbközép és a baloldali ellenzék tartózkodott, mert szerintük annak úgysem lesz érdemi hatása. A parlament már július 7-én elfogadta a tervezetet, a felsőház múlt csütörtökön bólintott rá. 

A tiltás vonatkozik a tabletekre és okosórákra is, viszont hagy kiskaput az oktatási intézmények számára, hogy bizonyos esetkben fel tudják oldani a tiltást. Így például nincs pontos körülírása a jogszabályban annak sem, milyen szankcióval járhat a szabályok be nem tartása. A tiltás alól kivételt képeznek a fogyatékosságal élők.

Az indoklás úgy szól, hogy a mobilozás olyan zavart okoz, ami nem összeegyeztethető az iskolai környezet fejlődésével, viszont telefonok nélkül könnyebb tanulásra koncentrálni és így kedvezőbb a környezet a társas interakciókhoz is. 

Franciaországban egy 2016-os felmérés szerint a 12 és 17 év közötti gyerekek 93 százalékának van mobilja. 

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.