Grúziában mostantól legális füvet szívni

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.

„Teljesen aránytalan azért jogi vagy bármilyen adminisztratív módon megbüntetni valakit, mert füvet szív, ugyanis a marihuána használatának nincsenek olyan negatív társadalmi hatása, ami ezt indokolná”

- adta írásba hétfőn Grúzia (Georgia) alkotmánybíróságának közleménye, ráadásul pontosan délután 4.20-kor (!).

Illusztráció: Thomas Samson/AFP

A közlemény szerint a fű egyedül a fogyasztó egészségére lehet negatív hatással, de az államnak semmi köze ahhoz, hogy ki mivel és miért rombolja saját szervezetét, így beavatkozni sincs joga az állampolgárok szabad akaratába.

Az alkotmánybírósághoz az a Zurab Japaridze (és egy kutatótársa) kért a testülettől állásfoglalást, aki Miheil Szaakasvili volt elnök jobbközép pártjának képviselőjeként jutott be a parlamentbe, mielőtt 2015-ben kilépett onnan.

A közleményben szerepel az is, hogy a marihuána tiltása annak állandó forgalma ellen irányul, mert egészségkárosító hatása lehet társadalmi jellegű is, ezt el kell választani a fogyasztó egyéni döntésétől, akinek szerepe a marihuánaforgalomban önmagában egyébként is olyan csekély, hogy ezért őt büntetni végtelenül aránytalan volna. 

A testület azt kiemelte viszont, hogy a fogyasztás nem legális, amennyiben egy harmadik szereplőre nézve bármilyen veszélyt vagy korlátot jelent, így közterületen, gyerekek közelében, oktatási intézményben. Az alkotmánybírósági döntésből nem következik, hogy marihuána legálisan termeszthető, eladható vagy akár vásárolható lenne, de szívni, azt szabad.

(GeorgiaToday)