Grúziában mostantól legális füvet szívni

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

„Teljesen aránytalan azért jogi vagy bármilyen adminisztratív módon megbüntetni valakit, mert füvet szív, ugyanis a marihuána használatának nincsenek olyan negatív társadalmi hatása, ami ezt indokolná”

- adta írásba hétfőn Grúzia (Georgia) alkotmánybíróságának közleménye, ráadásul pontosan délután 4.20-kor (!).

Illusztráció: Thomas Samson/AFP

A közlemény szerint a fű egyedül a fogyasztó egészségére lehet negatív hatással, de az államnak semmi köze ahhoz, hogy ki mivel és miért rombolja saját szervezetét, így beavatkozni sincs joga az állampolgárok szabad akaratába.

Az alkotmánybírósághoz az a Zurab Japaridze (és egy kutatótársa) kért a testülettől állásfoglalást, aki Miheil Szaakasvili volt elnök jobbközép pártjának képviselőjeként jutott be a parlamentbe, mielőtt 2015-ben kilépett onnan.

A közleményben szerepel az is, hogy a marihuána tiltása annak állandó forgalma ellen irányul, mert egészségkárosító hatása lehet társadalmi jellegű is, ezt el kell választani a fogyasztó egyéni döntésétől, akinek szerepe a marihuánaforgalomban önmagában egyébként is olyan csekély, hogy ezért őt büntetni végtelenül aránytalan volna. 

A testület azt kiemelte viszont, hogy a fogyasztás nem legális, amennyiben egy harmadik szereplőre nézve bármilyen veszélyt vagy korlátot jelent, így közterületen, gyerekek közelében, oktatási intézményben. Az alkotmánybírósági döntésből nem következik, hogy marihuána legálisan termeszthető, eladható vagy akár vásárolható lenne, de szívni, azt szabad.

(GeorgiaToday)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.