Külföldi újságírók szeme láttára vesztegetett meg helyi riportereket Kambodzsa tájékoztatási minisztere

Khieu Kanharith kambodzsai tájékoztatási miniszter ezúttal tájékoztatás, és nem vesztegetés közben fényképezve.Fotó: TANG CHHIN SOTHY/AFP

"Csak valamennyi pénzt akarok adni a srácoknak, de maguk itt vannak" - mondta az ausztrál ABC a kambodzsai választásokról tudósító újságíróinak Khieu Kanharith kambodzsai tájékoztatási miniszter, aki a helyi sajtó képviselőit nevezte srácoknak. A külföldi újságírók jelenléte végül nem akadályozta meg őt a helyi sajtó lefizetésében, az ABC beszámolója szerint negyed órával később már két százdolláros bankjegyet adott át a helyi újságíróknak. Az ABC stábja később megerősítette, hogy a helyi sajtósok fejenként 20 dollárt kaptak a tájékoztatási minisztertől.

Valahogy úgy alakult, hogy ugyanennél a szavazókörben szavazott Om Yen Tieng, az ország korrupcióellenes egységének főnöke. Az ABC riporterei egyből meg is kérdezték az esetről. "A törvényeink alapján én úgy hiszem, hogy erről nincs mit kérdezni" - mondta.

Kambodzsában úgy tartottak vasárnap választásokat, hogy az ország legnagyobb ellenzéki pártját már tavaly betiltották, vezetőjét pedig bebörtönözték. A kampányidőszakban az ellenzékieket megfélemlítették, fenyegették, az uralkodó párt tisztviselői pedig kisebb-nagyobb ajándékokkal és pénzösszegekkel csalogatták gyűléseikre a választókat - pedig az országban amúgy kötelező részt venni a választásokon. (Via ABC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.