Oroszország három hónap alatt megszabadult majdnem minden amerikai államkötvénytől

PÉNZ
2018 július 30., 18:29
comments 248

Alig három hónap alatt, március és május között Oroszország amerikai állampapír-állománya 81 milliárd dollárral, 96 milliárdról 15 milliárdra csökkent. A szakértők egyelőre értetlenül állnak a rejtélyes lépés előtt, és többen példa nélkülinek is mondják. 

Az amerikai kincstár július 18-án, két nappal Donald Trump és Vlagyimir Putyin Helsinkiben történt találkozása után publikálta a meghökkentő számokat. 

photo_camera Trump és Putyin Helsinkiben 2018 július 16-án Fotó: Jurij Kadobnov/AFP

A befektetők is furcsállják a dolgot, mivel ez azt jelenti, hogy Oroszországnak több kazah, perui vagy épp kolumbiai államkötvénye van, mint amerikai. Az amerikai jegybank, a FED nyugodt maradt: szerintük az oroszok csak kicsit diverzifikálják a portfóliót, de nem mindenki ennyire higgadt. 

Könnyen lehet, hogy Oroszország azokra az amerikai kereskedelmi szankciókra reagál ezzel, amiket áprilisban léptettek életbe, amik 24 oligarchát és cégeiket érintik, és amelyek több oroszországi bankot és üzleti befektetőt is eltiltottak az amerikai tőkepiacokon való kereskedéstől. Többek szerint előfordulhat, hogy az oroszok megelőző lépésként vonulnak vissza, mielőtt az amerikaiak befagyaszthatnák az államkötvény-állományukat. 

A Bloomberg elemzője, Brian Chappatta azt írja, könnyen lehet, hogy az oroszok offshore-paradicsomok irányába mozgatják az államkötvényeket, legalábbis erre utal, hogy például a Kajmán-szigeteken tartott államkötvény állomány 20 milliárd dollárral emelkedtek az elmúlt két hónapban. 

Továbbra is Kínának van a legtöbb amerikai államkötvénye: összesen 1,1 billió dollár, Japán a második 1,06 billióval. (CNN / Daily Mail)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.