Oroszország három hónap alatt megszabadult majdnem minden amerikai államkötvénytől

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Alig három hónap alatt, március és május között Oroszország amerikai állampapír-állománya 81 milliárd dollárral, 96 milliárdról 15 milliárdra csökkent. A szakértők egyelőre értetlenül állnak a rejtélyes lépés előtt, és többen példa nélkülinek is mondják. 

Az amerikai kincstár július 18-án, két nappal Donald Trump és Vlagyimir Putyin Helsinkiben történt találkozása után publikálta a meghökkentő számokat. 

Trump és Putyin Helsinkiben 2018 július 16-ánFotó: Jurij Kadobnov/AFP

A befektetők is furcsállják a dolgot, mivel ez azt jelenti, hogy Oroszországnak több kazah, perui vagy épp kolumbiai államkötvénye van, mint amerikai. Az amerikai jegybank, a FED nyugodt maradt: szerintük az oroszok csak kicsit diverzifikálják a portfóliót, de nem mindenki ennyire higgadt. 

Könnyen lehet, hogy Oroszország azokra az amerikai kereskedelmi szankciókra reagál ezzel, amiket áprilisban léptettek életbe, amik 24 oligarchát és cégeiket érintik, és amelyek több oroszországi bankot és üzleti befektetőt is eltiltottak az amerikai tőkepiacokon való kereskedéstől. Többek szerint előfordulhat, hogy az oroszok megelőző lépésként vonulnak vissza, mielőtt az amerikaiak befagyaszthatnák az államkötvény-állományukat. 

A Bloomberg elemzője, Brian Chappatta azt írja, könnyen lehet, hogy az oroszok offshore-paradicsomok irányába mozgatják az államkötvényeket, legalábbis erre utal, hogy például a Kajmán-szigeteken tartott államkötvény állomány 20 milliárd dollárral emelkedtek az elmúlt két hónapban. 

Továbbra is Kínának van a legtöbb amerikai államkötvénye: összesen 1,1 billió dollár, Japán a második 1,06 billióval. (CNN / Daily Mail)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.