A kötél megfeszült, ő azonban elhallgatott

sport
2018 július 31., 14:08
comments 152

Tragikus baleset érte hétfőn Gyetvai Attila 40 éves magyar hegymászót. Gyetvai egy brit társával a Mount Blanc melletti Aiguile Noire hegy sziklafalát mászta éppen meg, amikor kőomlás történt. A magyar mászó kötelét a kövek elvágták, több száz métert zuhant a mélybe. A társa túlélte a kőomlást.

Az ő beszámolója alapján Gyetvai Attila szintén hegymászó barátja, Földes András újságíró kedd délután egy Facebook posztban magyarázta el, mi vezethetett Gyetvai halálához.

link Forrás

Gyetvai Attila és a skót mászótársa július 29-én kezdte mászni az Aiguille Noire de Peuterey déli útját. A második nap, 30-án érték el a tragédia helyszínét, a Pointe Welzenbach nevezetű kiszögellés alatt, 3000 méter környékén.

Az útról Földes szerint tudni kell, hogy a mászóknak közel másfél kilométernyi falat kell megmászniuk, amelyből a nehéz rész 1100 méter. Azaz legalább két napig tart a mászás, és a falon kell éjszakázni. Az adott sziklafal amúgy a kategóriájában közepes nehézségű, de a hasonló falakon csak elvétve találni előre elhelyezett biztosítási pontokat, így azokat a mászóknak maguknak kell elhelyezni a falban, de ez ilyenkor megszokott.

Az Aiguilles de Peuterey sziklái.
photo_camera Az Aiguilles de Peuterey sziklái. Fotó: Wikipedia

A skót mászótárs levelében megírta a baleset részleteit, e szerint Gyetvai Attila egy kéményben (szűkebb repedés) mászott épp, amikor a baleset történt a skót társa lejjebb biztosította.

„Számos eszközt helyezett el a falban, és nagyon biztosan haladt felfelé. 12:56-kor hatalmas sziklahullás hangjait hallottam. Ekkor már kívül volt a látókörömön [mivel egy szűk kéményben mászott, ahova oldalról nem lehetet belátni]. Hallottam a sziklákat, és a kiáltását, majd megjelentek a sziklák és őt is megpillantottam.

Azt hiszem 5-10 köbméternyi szikla zuhanhatott le, némelyik darab hatalmas volt. A kötél megfeszült, ő azonban elhallgatott, gondoltam nekiverődött a kémény falának, és elájult. Aztán éreztem, hogy a kötél laza, és rájöttem, hogy a sziklák elvágták, és ő valahol eltűnt. Ekkor hívtam a hegyimentőket, akik jöttek, és kimentettek arról a helyről. Aztán elmentek megkeresni a testet, amíg én a Monzino menedékházban vártam.” -írta a mászótárs.

Földes hangsúlyozta, hogy a két hegymászó évtizedes hegymászómúlttal rendelkezik, a mászás idején pedig tökéletes és tiszta idő volt. “A fentiek alapján a sziklamászók pont olyan elővigyázatossággal jártak el, ahogy azt a helyzet megköveteli. A sziklaomlás olyan körülmény, amely a hegyekben időnként előfordul, de azt kiszámítani nem lehet. Az út leírása sem említi, hogy ez egy jellemző veszélyforrás lenne az adott területen.” - írta. Így a rendelkezésére álló információk alapján szerinte a balesetet nem emberi hiba, nem felelőtlenség, hanem a kiszámíthatatlan körülmények okozzák.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.