Leszerelték a román rendőrök a kormánypártot trágárul gúnyoló egyedi rendszámot

Egyre nagyobb botránnyá dagad a román rendőrség politikailag motivált és jó eséllyel abszolúte törvénytelen akciója. A rendőrök hétfőn állították meg a Svédországban élő, Romániába éppen hazalátogató Razvan Stefanescu autóját, majd rövid úton leszerelték és elkobozták mindkét rendszámtáblát, amiken az egyedileg megvásárolt MUIEPSD rendszám szerepelt. Az akciót a sofőr kiposztolta a Facebookra, a videó 1,6 millió megtekintésnél jár.

A PSD a román szocdem kormánypárt nevének rövidítése, az egész egyben pedig a román ellenzéki tüntetések egyik kedvenc jelmondata is, mert kábé olyasmit jelent, hogy bassza meg/kapja be/szopjon le a PSD. Mintha nálunk valaki kicsit erőteljesebben mocskosfideszezne.

A román hatóságok először nem létező jogszabályokra hivatkozva azzal érveltek, hogy a svéd egyedi rendszám nem érvényes Svédország határain kívükl, így Románia területén sem. Illetve egy szintén nem létező nemzetközi megállapodásra utalgattak, ami szerint a rendszámok vagy csak számokból, vagy számok és betűk kombinációjából kell, hogy álljanak. Vagyis azt hazudták, hogy nem a rendszám szövegének román nyelvű jelentése, hanem ügyrendi okok miatt szerelték le azt.

A svéd nagykövetség azonban nem sokkal később arról posztolt, hogy az egyedi rendszámot az illetékes svéd közlekedési hatóság bocsátotta ki és az természetesen az egész EU területén érvényes.

Az autó tulajdonosa ki van borulva, nem érti, hogy ha az országba való belépéskor nem volt probléma a legális rendszámával, akkor azóta miért állították meg négyszer és miért kobozták el a rendszámtábláit. Ami után rádásul azonnal fel is jelentették érvényes rendszám nélküli közlekedés miat.

Stefanescu szerint ez zaklatás.