Hollandia csatlakozott az Európai Ügyészséghez

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

A kezdeti vonakodása ellenére Hollandia is csatlakozott szerdán az Európai Ügyészséghez, a következő, 22. tagállam Málta lesz, ami bennfentes források szerint akár már jövő héten beléphet.

Az Európai Bizottság szerdán hagyta jóvá Hollandia belépését, és ezzel párhuzamosan közölte, hogy június közepén Málta is benyújtotta a csatlakozási kérelmét, ami még elbírálás alatt áll.

„A bűnözés nem ismer határokat, ezért közösen kell fellépnünk ellene. Minél több tagország csatlakozik, annál hatékonyabb lesz az ügyészi hivatal működése, annál több pénzt lesz képes visszaszerezni”

– közölte Vera Jourová uniós igazságügyi biztos.

Emellett felszólította az eddig kimaradó tagállamokat a csalás- és korrupcióellenes szervezethez való csatlakozásra, mondván, „így biztosítható lehet, hogy az EU költségvetésének minden egyes elköltött centje az állampolgárok javára válik”.

A hivatalnak, aminek a megalakítására először 2000-ben tettek javaslatot, legkésőbb 2021 elején meg kell kezdenie a működését. A főügyészt és az európai ügyészeket várhatóan 2019-ben fogják kinevezni.

Magyarország nem vesz részt az együttműködésben, a kormány álláspontja szerint most is vannak olyan intézmények, amik eljárhatnak az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben, és egy új hivatal létrehozása ezen jól működő szervezetek meggyengítésével járna. (Az MSZP erre közölte, népszavazással érné el, hogy az Országgyűlés kötelezze a kormányt az Európai Ügyészséghez való csatlakozásra.)

Korábban még Lengyelország, Hollandia, Málta és Svédország jelezte, hogy ebben a formájában nem támogatja az ügyészség létrehozását, Dánia, Írország és a jövő évben várhatóan kilépő Egyesült Királyság pedig egyébként sem vesz részt a bel- és igazságügyi együttműködésnek ezen a területén. (MTI)