Az MSZP népszavazással érné el, hogy a kormány ne tömhesse tele állami pénzzel a fideszes lapokat

Az MSZP a közpénzek védelmében két népszavazást kezdeményez - jelentette be Tóth Bertalan pártelnök pénteken. A napokban adják be a kérdéseket, amivel el akarják érni, 

  • hogy az Országgyűlés kötelezze a kormányt, csatlakozzon az európai ügyészséghez,
  • illetve, hogy nézettség alapján használják fel a kormányzati kommunikációs forrásokat.

Tóth Bertalan szerint az európai ügyészséghez történő csatlakozásától úgy irtózik a Fidesz, mint a tömjénfüsttől. Azt mondta, látni, hogy az uniós pénzek kézen-közön hogy tűnnek el és bármilyen lépést, feljelentést tesznek ez ellen, a magyar ügyészség füle botját sem mozdítja.

Az MSZP elnöke a másik népszavazási kezdeményezésükről szólva azt mondta, több tízmilliárd forintot költenek el kormányzati kommunikációra úgy, hogy a hasznát a fideszes baráti kör élvezi, népszavazási kezdeményezésük ezért azt szeretné elérni, hogy az erre fordított pénzt nézettség és olvasottság szerint kelljen felhasználni

azaz azok a médiumok is részesedjenek belőle, amelyeknek sokkal magasabb a nézettsége, illetve olvasottsága, mint a Fideszhez közeli lapoknak.

Az MVM-ről nemrég derült ki, hogy csak az elmúlt két évben 5 milliárdot pumpált a kormányközeli sajtóba. 

Tóth Bertalan beszélt arról is, hogy az MSZP elnöksége elítéli és felháborítónak tartja azt a támadást, amelyet a Fidesz a gyülekezési jog és a véleménynyilvánítás szabadsága ellen tesz. Az ezeket érintő törvényeket nem fogják támogatni a parlamentben és minden ellenzéki együttműködésben érdekeltek, amely tiltakozik a Fidesz lépései ellen. (MTI)